14.06.23 

ImageНідерланди та кілька європейських країн працюють над тим, щоб якомога швидше почати навчання українських пілотів на F-16. 

Водночас у країні Східної Європи створюється навчальний центр. Нідерланди також роблять черговий внесок у посилення протиповітряної оборони України. 

Як повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен,міністерство оборони Нідерландів працює над планом підготовки F-16 до України. Разом з Данією та за підтримки США Нідерланди відповідають за координацію європейських зусиль у цьому напрямку. Усі учасники зараз працюють над змістом навчальних курсів, консультуючись, зокрема, з Бельгією, Люксембургом, Великобританією.

План для цього складається з 3 кроків:

1. Якнайшвидше розпочати першу конверсію українських пілотів на F-16.

2. Знання мови та початкова або базова льотна підготовка та

3. створення навчального центру F-16 в одній зі східних держав-членів НАТО.

Таким чином, потреба в цьому також задовольняється на довгострокову перспективу.

Тренування починаються з обмеженою кількістю українських пілотів. Пізніше їх може бути більше.

Важливим залишається посилення української ППО. Цьому сприяють Нідерланди разом зі своїми союзниками.

Міжнародний фонд для України (IFU) виділив 92 мільйони євро на протиповітряну оборону. Очікується, що це станеться до кінця року. Про це вчора повідомили міністри оборони Об'єднаних експедиційних сил . Крім того, Нідерланди виділять 40 мільйонів євро для закупівлі обладнання протиповітряної оборони в багатосторонньому партнерстві, яке буде доставлено в Україну в дуже короткий термін.

Крім того, Міноборони закуповує 4 пасивні радіолокаційні системи VERA-EG на 150 млн євро. 

Джерело defensie.nl