12.09.23 

ImageПрокуратура АР Крим та м. Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього диспетчера окупаційної "Кримаеронавігації".

Про це повідомила прес-служба Прокуратури.

Правоохоронці автономії затримали його на Київщині влітку цього року.

Обвинувачений причетний до незаконного переправлення осіб з РФ на територію окупованого Криму, а також виправдування збройної агресії ворога.

На момент окупації півострова російськими збройними силами, 38-річний громадянин України, обіймав посаду диспетчера регіонального структурного підрозділу "Кримаерорух" та почав співпрацювати з ворогом.

Здійснюючи диспетчерське обслуговування та контроль руху літаків з РФ на територію півострова та у зворотному напрямку вже у російській "Кримаеронавігації", обвинувачений сприяв незаконному переправленню осіб через державний кордон України.

Пізніше він вирішив переїхати на материкову частину та працевлаштувався до однієї з українських авіакомпаній на посаду пілота.

Однак, після повномасштабного вторгнення РФ, обвинувачений почав активно підтримувати та виправдовувати збройну агресію РФ. Зокрема, через власні акаунти у заборонених соцмережах, чоловік "звеличував подвиги" російської армії, розповсюджував наративи російської пропаганди та сподівався на окупацію більшої частини України, включно зі столицею.

Дії обвинуваченого кваліфіковано як:

  • незаконне переправлення осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 332 КК України);
  • виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (чч.. 1, 3 ст. 436-2 КК України).

Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими СУ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі за оперативного супроводу ГУ "І" ДЗНД СБУ.

Раніш повідомлялось, що затримано пілота однієї із українських авіакомпаній, який працював на окупантів в Криму та виправдовував російську агресію.