18.01.24 

ImageЗапит від України на передання 45 гелікоптерів MRH-90 Taipan надійшов через три місяці після того, як їх почали утилізувати.

Про це Міністр оборонної промисловості Австралії Пет Конрой заявив в інтерв'ю Австралійській телерадіомовній корпорації. До того, як він повідомив, на вертольоти був "нульовий інтерес".

За його словами, після того, як вертольоти зняли з озброєння австралійської армії, Міноборони країни шукало для них покупця. Зокрема, звертались до Airbus і компанії-підрядника НАТО Helicopter Industries.

А втім, на той момент на вертольоти був "нульовий інтерес", через що й ухвалили рішення розібрати їх і продати запчастини.

Запит від України уряд Австралії отримав незадовго до Різдва, тобто через три місяці після початку стратегії утилізації. Саме тому, мовляв, їх і відмовились передавати.

Конрой запевнив, що уряд Австралії шукатиме інші способи для подальшої підтримки України, а також запропонував послу України в Австралії Василю Мирошниченку провести брифінг.

Раніш повідомлялось, що австралійський уряд вирішив утилізувати 45 вертольотів MRH-90 Taipan, які вже не потрібні Збройним силам країни. Рішення ухвалили попри офіційний запит України надати ці вертольоти для захисту від російського вторгнення.

Зняти з озброєння ці гелікоптери вирішили після того, як під час навчань із їхнім використанням загинули чотири військовослужбовці. Проти утилізації українська громада Австралії 14 січня протестувала в Сіднеї.

Джерело Громадське