01.02.24 

ImageКомпанія Airbus Beluga Transport, яка є конкурентом "Авіаліній Антонова" у перевезеннях великогабаритних вантажів, отримує дозвіл на виконання рейсів між Європою та США.

Перевізник отримав сертифікат авіакомпанії в листопаді минулого року і вже здійснює польоти в Європейському Союзі, використовуючи свій парк вантажних літаків BelugaST.

У грудні він подав заявку на отримання дозволу для іноземних авіаперевізників в Міністерстві транспорту США та отримав дозвіл на виконання рейсів 10 січня.

Перевізник заявив, що сподівається здійснювати польоти до США з лютого.

До 2021 року літаки BelugaST використовувалися для перевезення запчастин для літаків Airbus, але після поставки шести новіших літаків BelugaXL вони стали надлишковими. Тоді Airbus прийняв рішення використовувати BelugaSTs для комерційних операцій і почав створення AIBT.

Наразі флот включає три BelugaST, четвертий має бути отриманий цього року, а п’ятий чекає свого часу.

Останні кілька місяців авіакомпанія зосередилася на розвитку своїх можливостей.

У листопаді AIBT розпочав короткі рейси в існуючій мережі Airbus до таких місць, як Сен-Назер, Гамбург, Бремен і Севілья.

До цього часу компанія в основному доставляла корисні вантажі для вертольотів Airbus і Airbus Defence and Space, але цього року вона прагне розширити свою клієнтську базу.

У січні 2022 року "Крила" писали, що Airbus планує створити вантажну авіакомпанію з перевезення негабаритних вантажів, в якій використовуватиме п'ять літаків Beluga, що виводяться з експлуатації. Після початку повномасштабної війни "Волга-Днепр" опинилась під санкціями, а флот "Антонова" зкоротився.

Джерело aircargonews