08.02.24 

ImageБільше туристів, попит на авіатури та Україна серед популярних напрямків — туроператор Join UP! підбиває підсумки 2023 року  

Попит на подорожі поступово відновлюється, але все ще значно менше за період до початку повномасштабного вторгнення. Про це свідчить внутрішня статистика одного з найбільших українських туроператорів Join UP! — протягом 2023 року його послугами скористались 235 073 туристи*. Це на 48% більше, ніж у 2022 році, але все ще вчетверо менше ніж у 2021 році. 
 
“Основні тенденції в туріндустрії залишаються майже незмінними з попереднього року: ми так само бачимо переважно попит на закордонні тури від жінок, чи жінок із дітьми, а тури по Україні, відповідно, частіше бронюють разом із чоловіками. Люди вже звикли, що вильоти здійснюються з найближчих до України аеропортів, тому запит на авіатури домінує. При цьому глибина бронювань скорочується — люди готові придбати тур і вже через тиждень вирушити в подорож”, — розповідає Ірина Мосулезна, керівна директорка Join UP! Україна. 
 
Влітку традиційно подорожують більше 
Літній сезон традиційно залишається найбільш затребуваним серед мандрівників. Проте якщо в попередні роки частіше подорожували в липні, серпні та вересні, то в 2023 високий сезон стартував уже в червні, який за кількістю бронювань навіть випередив перший місяць осені. 
 
Загалом найпопулярніший місяць серед туристів Join UP! — липень, коли відпочивати відправились 39 559 осіб. Найменш актуальним для поїздок виявився лютий — лише 7 026 туристів. 
 
Минулорічний підйом бронювань турів Україною в листопаді та грудні, що був пов’язаний із масованими обстрілами та тривалими відключеннями світла, цього року значно зменшився.  

Image

Image

Єгипет і Туреччина — абсолютні лідери  

Найчастіше українці бронюють авіатури в Єгипет та Туреччину. Обидва напрямки входять в ТОП-10 як протягом літнього сезону (Туреччина — лідер, а Єгипет — друге місце), так і взимку (Єгипет — лідер, а Туреччина посідає 9 сходинку).  
 
Цікаво, що минулого року ситуація була іншою: лідером літнього сезону був Єгипет, а Туреччина — №2. При цьому взимку Єгипет зберігав перше місце, а Туреччина посідала третю сходинку. 
 
Щодо автобусних турів, то тут ситуація ідентична з минулим роком: лідером є Туреччина (6976 туристів). З невеликим відривом від неї йде Болгарія (6642 туристи), а далі Чорногорія (2226 туристів) та Греція (1861 турист). 
 
Тури Україною увійшли до трійки найпопулярніших напрямків взимку, а також посіли 8 сходинку протягом літнього сезону відпусток.  
Image

Літаки популярніше автобусів 

Якщо минулого року українці ще обережно ставились до того, що летіти у відпустку потрібно з сусідньої країни, то в 2023 році ця практика вже стала звичною. Загалом авіатури обрали 85,6% туристів, перевагу автобусним подорожам надали 7,7% туристів, а ще 6,7% замовляли виключно наземне обслуговування. Цікаво, що рік тому частка автобусних турів була більшою — 12%, а запит на наземне обслуговування сягав 35%.  
 
Такі зміни демонструють, що люди намагаються повернутись до звичних форматів подорожі. При цьому важливим фактором комфортної адаптації до нових умов авіаперевезень став запуск трансферів — наразі з України можна зручно дістатись до Кишинева, Жешува, Сучави. Так, поїздки до польського Жешува користуються найбільшою популярністю — послугою протягом року скористались 19 115 туристів. 
 
Лідером серед аеропортів вильоту залишається Кишинів — з нього в подорож відправились 55,4% всіх туристів. На другому місці — Жешув (22,5%), а на третьому — Бухарест (6,2%).  
 
Image

Портрет мандрівників та “дитячі напрямки” 2023 

Найчастіше минулого року подорожували жінки — 59% від усіх турів, дітей серед мандрівників було 24%, а чоловіків — 17% (сюди входять як закордонні подорожі, так і тури Україною). 
 
З дітьми найчастіше подорожували в Єгипет (22 257 дітей), Туреччину (20 419 дітей) та Грецію (2759 дітей). Щоправда, це лише в абсолютних цифрах, а якщо подивитись співвідношення кількості дорослих та дітей, то лідером буде Болгарія — тут в середньому на кожних двох дорослих туристів подорожувала одна дитина.  
 
У той же час для Єгипту і Туреччини таке співвідношення один до трьох, а для Греції — один до чотирьох. Таким чином, саме Болгарію можна вважати “дитячим напрямком” року, що пояснюється доступними автобусними турами та відносно невеликою відстанню від України. 
 
Середня тривалість туру в 2023 році складала 7 ночей. Вартість подорожей збільшилась — у середньому українці витрачали на мандрівку на 11,6% більше ніж торік.  
 
Також минулого року ще сильніше скоротилась глибина бронювання турів. Частіше мандрівку оформлювали лише за 8 днів до початку поїздки. У 2022 році найпопулярніші терміни бронювання були більшими — 14–21 день. Тенденція на скорочення глибини бронювання зберігається від початку пандемії коронавірусу в 2020 році в усьому світі. Україна тут не є виключенням і скоріше підтверджує світовий тренд. 

Image