11.03.24 

ImageУкраїна може отримати до липня шість із приблизно 45 винищувачів F-16, які були обіцяні.

Про це пише видання The New York Times.

За інформацією видання, дванадцять пілотів будуть готові до бойових польотів на F-16 до цього літа після 10 місяців навчання в Данії, Британії та Сполучених Штатах. Але до того моменту, коли пілоти повернуться в Україну, буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники. 

Окрім того, досі невідомо, коли українські пілоти розпочнуть навчання на авіабазі Фетешті на південному сході Румунії, яку також використовують союзники по НАТО для навчання на винищувачах.

Літаки готові, а льотні інструктори чекають у новому навчальному центрі в Румунії, створеному для навчання українських пілотів. Але українські пілоти ще не прибули, незважаючи на заяви минулого літа, що центр відіграватиме вирішальну роль у їх підготовці.

Також залишається багато невизначеності щодо того, коли кожна країна надішле свої літаки, скільки їх буде надіслано, як швидко можна буде навчити пілотів і як Україна отримає достатньо людей, які зможуть належним чином обслуговувати літаки.

За звичайними стандартами навчання українських пілотів на сучасних західних реактивних літаках відбувалося блискавично, але повільніше, ніж сподівалася Україна та союзники, оскільки пілотам, навченим на літаках і тактиці радянських часів, довелося навчитися англійської мови та західних військових практик, щоб ефективно використовувати F-16, пише видання.

Раніш Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поулсен заявив, що "підготовка добре просувається", і зазначив, що українські пілоти вже літають у повітряному просторі його країни.