29.04.24 

ImageІнформація про продаж списаних військових літаків для потреб Збройних сил України не відповідає дійсності, повідомили в РДП "Казспецекспорт".

За інформацією держпідприємства, іноземні компанії до торгів не допускалися. 

Раніше в одному з telegram-каналів з'явилася інформація про купівлю невідомою людиною в Казахстані "81 списаних винищувачів (МіГ-31, МіГ-27, МіГ-29 та Су-24 та інші) для передачі ЗСУ на запчастини".

Вочевидь, йдеться про 117 списаних радянських винищувачів, які виставили на торги в жовтні 2023 року. З них 81 літак 1975-1989 років випуску перебували у військовій частині селища Жетиген в Алматинській області. Торги з них відбулися 16 лютого 2024 року. Ціна продажу: 260 млн. тенге.

У "Казспецекспорті" повідомили, що авіаційну техніку продано відповідно до казахстанського законодавства, а в торгах могли брати участь лише юридичні особи з Казахстану, які мають спеціальні ліцензії.

"Іноземні компанії до торгів не допускалися. Процес утилізації повністю контролюється балансоутримувачами. Відповідно до умов укладених договорів, всі літаки, вузли та агрегати до нього будуть утилізовані на території балансоутримувачів методом різання (рубки, дроблення) та іншими методами, що виключають їх відновлення в початковий стан, і вивозитимуться з території лише у вигляді брухту кольорових металів" , - йдеться у повідомленні на сайті РДП.