01.05.24 

ImageЗа попередніми розрахунками, коли буде фінансування і дозволить ситуація в країні, знадобиться близько року, аби реалізувати реконструкцію аеродрому аеропорту "Київ". 

Про це в інтерв'ю виданню "Дело" розповів генеральний директор компанії-оператора в Міжнародному Аеропорту "Київ" ТОВ "Мастер-Авіа" Володимир Кудак.

За його словами, плани з розвитку аеропорту лишаються незмінними. Ще 2021 року була розроблена концепція розвитку Міжнародного Аеропорту "Київ" до 2035 року. Ця концепція – двоетапна. 

Перший етап передбачає реконструкцію аеродромного комплексу аеропорту: злітно-посадкової смуги, перонів, світлосигнального та аеронавігаційного обладнання тощо. 

2024 рік аеропорт мав зустріти оновленим, більш сучасними та всепогодним.  Це мав бути подарунок, гідний сторіччя нашого аеропорту. Але планам завадили воєнні дії.

"А  щодо другого етапу, то він стосується побудови термінальних комплексів, бізнес-центру, готелю, багаторівневого паркінгу, облаштування додаткових зручностей для того, щоб аеропорт зміг обслуговувати на високому рівні більше 7 мільйонів пасажирів на рік. Воєнні дії дійсно перешкодили нашим планам, однак не змінили їх", - повідомив В.Кудак.

Він вважає, що незважаючи на воєнний стан в Україні, зацікавленість аеропортовою галуззю країни досить висока.

"З цією думкою, гадаю, погодяться всі учасники авіаційного ринку країни. Якщо говорити про Аеропорт «Київ», то ми часто проводимо зустрічі, регулярно буваємо на різних офіційних заходах в Україні та за кордоном. Намагаємося залучити потенційних інвесторів для реалізації планів із розбудови аеродромного комплексу та розвитку підприємства в майбутньому. Але поки не відкриють повітряний простір над Україною, говорити про конкретні кроки, на жаль, зарано. До речі, Європейська Асоціація Аеропортів (ACI Europe) розробляє заходи з підтримки аеропортів під час дії воєнного стану. 

Саме аеропорти будуть опорою для швидкого розвитку економіки країни в період відновлення після воєнного стану, бо дають можливість зручного сполучення зі світом. Літаком інвестори зможуть швидко прибути в Україну, аби взяти той чи інший об’єкт під свою опіку для відновлення", - розповів генеральний директор ТОВ "Мастер-Авіа".