12.05.22 

ImageЗіткнувшись із зростаючим тиском щодо евакуації українських біженців, Оттава незабаром організує три чартерні рейси, щоб доставити тих, хто тікає від війни, до Канади.

За словами неназваного канадського урядовця, літаки вилетять з Варшави в Польщі у Вінніпег (23 травня), Монреаль (29 травня) і Галіфакс (2 червня), повідомляє cbc.

Близько 900 українців, по 300 осіб на рейс, зможуть полетіти до Канади, за оцінками Радіо-Канада.

Оттава домовилася з приватним перевізником про проведення операції та оплатить рахунок. Місця розподілятимуться безкоштовно в порядку черги, повідомило джерело.

Забронювати місце зможуть лише українці, які отримали візу через новий дозвіл на екстрену поїздку в Канаду-Україна (AVUCU). Особи, які відповідають вимогам, отримають електронний лист із інформацією про те, як зареєструватися.

В Оттаві опозиція вже кілька тижнів закликає до організації евакуаційних рейсів і звинувачує уряд Трюдо в затягуванні.

На даний момент невідомо, чи будуть ці рейси доступними для українців, які перебувають у європейських країнах, крім Польщі, і чи сприятиме Оттава, якщо необхідно, їх транспортуванню до Варшави для посадки на літаки, зафрахтовані Канадою.

Раніш повідомлялось, що провінція Ньюфаундленд і Лабрадор випередила федеральний уряд, організувавши власну евакуацію з Польщі. Понад 160 українських біженців приземлилися в Сент-Джонс у понеділок увечері.

За даними Агентства ООН у справах біженців, майже шість мільйонів українців покинули свою країну після російського вторгнення 24 лютого. Найбільшу частку отримала Польща: 3,2 мільйона осіб.