02.07.22 

ImageВеликобританія пропонує використати її літаки Boeing RC-135M Rivet Joint або P8 Poseidon для супроводу суден з українським зерном.

Про це на саміті НАТО повідомив міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес. При цьому урядовець виключив можливість відправлення до Чорного моря кораблів Королівського військово-морського флоту Великобританії. Пов'язано це з тим, що Туреччина заблокувала прохід військових кораблів через Босфор, і Лондон не хоче, щоб Анкара зняла заборону.

Boeing P8 Poseidon – це американський протичовновий літак, який може виступати як стримувальний фактор для Росії. Він несе протикорабельні ракети Harpoon та модернізовану версію SLAM-ER. Для ураження підводних човнів літак використовує легкі торпеди Mk 54. Крейсерська швидкість становить 815 км/год, практична стеля – 12,5 км, а бойова дальність – 2222 км. Вартість одного P8 Poseidon - понад $430 млн.

Boeing Rivet Joint – це літак розвідник, який є переробленою версією Boeing RC-135M. Він отримав радіолокаційну станцію бокового огляду, якої немає в RC-135M. Літак розвиває швидкість до 870 км/год. Практична стеля складає майже 12 км.

Джерело gagadget