18.07.22 

ImageДиректора авіакомпанії "Одеса" Андрія Вирченка оголосили в розшук. Його звинувачують в розкраданні 131 млн. грн. бюджетних коштів

Вищий антикорупційний суд оголосив у розшук директора приватної авіакомпанії «Одеса» Андрія Вірченка, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує в заволодінні 131 млн грн коштів бюджету Одеси у 2016 році на проєкті розширення кладовища «Західне». 

Територію хотіли розширити за рахунок купівлі землі колишнього аеродрому "Застава".

Таке рішення 13 липня ухвалила колегія суддів ВАКС.

"Оголосити в розшук (Андрія Вірченка – ред.). Організацію виконання ухвали доручити прокурорам САП, які входять до групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні. Зупинити судове провадження за обвинуваченням (Андрія Вірченка – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, до його розшуку. Матеріали кримінального провадження у частині обвинувачення (Андрія Вірченка – ред.) виділити в окреме провадження", – йдеться в рішенні.

У самому рішенні не вказано прізвище обвинуваченого, проте, як повідомили в САП, ідеться про керівника авіакомпанії "Одеса". 

Раніше антикорупційний суд стягнув 2 млн грн застави, внесеної за Вірченка. Підставою стали його відмова отримати обвинувальний акт та неявка до суду.

Як відомо, у справі обвинувачують колишнього керівника департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора; ексголову постійної комісії ОМР Василя Шкрябая; директорку юридичного департаменту ОМР Інну Поповську; директора приватної авіакомпанії "Одеса" Андрія Вірченка; засновника "Ньюс Йорк Корпорейшн" Діаміда Згонника та оцінювачку Інну Стефанович з "Бюро оцінки Стефанович".

Нагадаємо, НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія "Бюро оцінки Стефанович". Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія "Одеса" (колишній власник аеродрому "Застава") перерахувала на рахунок ТОВ "Ньюс Йорк Корпорейшн", як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма "Ньюс Йорк Корпорейшн" перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ "Логістік Сервіс-Груп", з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ "Аркадія-Сіті". Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

Джерело slovoidilo