06.08.22 

ImageРада міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) закликає Російську Федерацію негайно припинити порушення міжнародних авіаційних правил, задля безпеки цивільної авіації.

У рішенні ICAO йдеться про порушення суверенного повітряного простору України та про навмисне та постійне порушення вимог безпеки через спроби російського уряду обійти санкції ЄС. Ці дії включають незаконну подвійну реєстрацію в Росії літаків, викрадених у лізингових компаній, і дозвіл російським авіакомпаніям експлуатувати ці літаки на міжнародних маршрутах без дійсного Сертифікату льотної придатності.

Хуан Карлос Саласар, Генеральний секретар ICAO, повідомив, що Рада ІCАО доручила йому повідомити всі Договірні держави про порушення Російською Федерацією Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Чикаго, 1944 рік – Чиказька Конвенція) (Doc 7300/9) відповідно до статті 54 j) згаданої Конвенції.

Своєю чергою, Європейська Комісія вітає міжнародне засудження Росії за порушення авіаційних правил і санкції ЄС.

Адіна Велян, комісар з питань транспорту, вважає, що для всіх країн надзвичайно важливо захистити систему, засновану на міжнародних авіаційних правилах, для безпеки пасажирів і екіпажу. "Росія продовжує нехтувати основними правилами міжнародної авіації та давати вказівки своїм авіакомпаніям працювати проти цих правил. Я вітаю чітке засудження Ради ICAO, яке демонструє всю серйозність дій, вжитих Росією", - вважає вона.

Жозеп Боррель, Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, заявив: "Мета санкцій ЄС, окрім усіх інших наших дій, полягає в тому, щоб зупинити безрозсудне та нелюдське вторгнення Росії в Україну. У цьому контексті я вітаю доповідь ICAO, яка вказує на ще один приклад явного ігнорування Росією міжнародних правил і стандартів, піддаючи ризику життя людей, у тому числі громадян Росії".

ICAO повідомила 193 держави-члени про явне недотримання Росією важливого міжнародного авіаційного права та винесе це питання на наступну Генеральну асамблею, що прохитиме з 27 вересня по 7 жовтня 2022 року.