10.08.22 

ImageПроблеми з ремонтом двигунів винищувачів МіГ-29 можуть завадити Болгарії самостійно захищати свій повітряний простір.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив міністр оборони технічного уряду країни Димитар Стоянов.

"Наша винищувальна авіація знаходиться у виключно важкому становищі. Залишковий ресурс літаків МіГ-29 дозволяє вести чергування винищувачів з охорони повітряного простору до середини 2023 року. Ми провели переговори з польською стороною щодо можливості ремонту шести двигунів, але остаточного рішення немає. Існує ризик, що у найближчі три-чотири роки ми вперше з 1952 року не зможемо нести повітряне чергування. Причини - війна в Україні, неможливість ремонту та затримка з постачанням американськиї літаків, яке почнеться у 2025 році.

Стоянов повідомив, що у зв'язку з проблемами Міноборони вивчає можливість придбання літаків у лізинг.

Стоянов підтвердив, що США підготували оферту про постачання другої вісімки модернізованих F-16 і не пізніше грудня Болгарія буде готова представити пропозицію у відповідь.

У 2019 році Софія уклала контракт зі США на постачання восьми модернізованих F-16 версії Block 70, внісши за це передоплату $1,26 млрд. США зобов'язалися почати постачати літаки у 2023 році, проте "через порушення ланцюжків постачання внаслідок пандемії коронавірусу" початок виконання контракту було відкладено до 2025 року.

Раніш повідомлялось, що після того, як прибудуть винищувачі F-16V, ВПС Болгарії планує продати частину винищувачів радянського виробництва МіГ-29.