13.09.22 

ImageНаразі вирішується питання про передачу арештованого майна - вертольота,  авіаційного турбореактивного двигуна та інших авіазапчастин  - на потреби Збройних сил України.

Співробітники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції здійснюють оперативний супровід у кримінальному провадженні, розпочатому за ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу  України.

Правоохоронці встановили, що до початку повномасштабної збройної агресії рф проти України на кілька українських підприємств  для здійснення ремонту були завезені вертоліт і частини несучих гвинтів до нього, а також  авіаційний турбореактивний двигун.

З’ясовано, що замовники ремонтних робіт - міністерство оборони республіки білорусь та білоруські підприємства -  постачають військову та іншу техніку для потреб збройних сил рф.

До одного  з  підприємств  Міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки застосувало санкції. 

Водночас  викриті російські підприємства  тісно співпрацюють із    федеральною службою військ національної гвардії  та  міністерством внутрішніх справ рф, а  також  управлінням справами президента країни-окупанта.

Наразі судом накладено арешт на завезений гелікоптер та запчастини до авіації на суму майже 300 млн грн.  Вживаються заходи для передачі арештованого майна на потреби Збройних сил України. 

Досудове розслідування  у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Служби безпеки України. Процесуальне керівництво - прокурори Офісу Генерального прокурора.  

Слідчі дії проводяться за матеріалами Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби України.