04.11.22 

ImageОрендодавець літаків Dubai Aerospace Enterprises (DAE) списав 576,5 млн доларів літаків, орендованих російськими авіаперевізниками. 

Раніше лізингова компанія передала в лізинг російським авіакомпаніям 22 літаки. Після російського вторгнення в Україну компанія наслідувала приклад інших авіаційних компаній і припинила зв’язки зі своїми партнерами в Росії. Про списання було оголошено, коли 3 листопада компанія оприлюднила фінансові звіти за перші дев’ять місяців 2022 року.

Три з 22 літаків DAE, орендованих російськими перевізниками, були повернуті орендодавцю до введення санкцій. DAE заявила, що не впевнена, чи буде колись повернено літаки, що залишились. Ці літаки визнали фінансовими збитками, і ввели  у дію страхові поліси для цих повітряних суден , які були введені до їх оренди. Страхові полісиі захищають орендодавця, якщо орендодавець не зможе повернути активи.

Речник DAE поділився наступним щодо 19 недосяжних активів:

"Група має страхове покриття щодо 19 літаків за низкою страхових полісів і подала страхові претензії та судовий позов про відшкодування сум, що підлягають сплаті за полісами",

Ці літаки складають лише незначну частину орендованих літаків, які потрапили в Росію. Приблизно 435 літаків іноземних орендодавців, орендованих російськими авіакомпаніями, перебували в країні на момент початку санкцій. Це спричинило значний фінансовий тягар для авіаційної промисловості, особливо завдавши шкоди сторонам, капітал яких закріплений у недоступних літаках.

Джерело simple flying