21.11.22 

ImageТермін виготовлення у росії дослідного зразка першого літака із системами короткого зльоту та посадки "Партизан" перенесли на 2023 рік через спробу замінити імпортні вузли та агрегати на російські.

Про це розповів директор Сибірського науково-дослідного інституту авіації імені С. А. Чаплигіна (СібНІА) Володимир Барсук.

Раніше фахівці СибНІА розраховували зібрати "Партизан" до кінця 2022 року.

"У зв'язку з обставинами зовнішнього характеру терміни трохи перенеслися, але у 2023 році буде дослідний зразок, який має літати. Дуже багато з того, що використовувалося на початку проекту, сьогодні неможливо використати, тому ми шукаємо альтернативні заміни", - сказав Барсук.

Він додав, що ситуація вимагає перегляду багатьох технічних рішень і виключення імпортних вузлів і агрегатів.

Також опрацьовується концептуальна можливість розробки повністю літального електричного апарату на основі "Партизана". "Зараз досліджується все, що у нас є у частині електродвигунів, генераторів та інших речей для того, щоб скомпонувати цю модифікацію", - заявив він.

Літак створюється з 2019 року. На МАКС-2021 технологія була представлена ??і піднялася в повітря на лабораторії на базі літака ТВС-2МС.

Проте раніше стало відомо, що Мінпромторг росії відклав питання фінансування реінжинірингу американських агрегатів для літака ТВС-2МС до моменту його сертифікації. У міністерстві додали, що для реверс-інжинірингу (виготовлення копій за наявними зразками) американських агрегатів (двигуна та гвинта) та запуску серійного виробництва їх російських аналогів потрібно провести повний цикл сертифікаційних робіт - випробувань, розрахунків, аналізів.

"Подібні роботи можуть зайняти у підприємств-розробників час від трьох до п'яти років за умови активної роботи та наявності необхідних ресурсів та фінансування", - підсумували у відомстві.

ТВС-2МС - це незаконна копія літака Ан-2, яку в 2011-2015 роках виготовив "СибНІА", замінивши поршневий двигун АШ-62ІР на турбогвинтовий TPE331-12 (Honeywell), а чотирилопастний гвинт АВ-2 на п'ятилопасний Hartzell.