24.11.22 

ImageНещодавно представили перший прототип турецького винищувача «5-го покоління» MMU (Milli Muharip Ucak), він же TF-X.

Церемонія демонстрації відбулася на складальній лінії Turkish Aerospace Industry (TAI).

На сьогодні вже зібрано передню частину фюзеляжу, центроплан, крила та хвостову частину фюзеляжу.

Літак був представлений без двигунів, вертикального стабілізатора та шасі. Також літак ще не має значної кількості електроніки.

За графіком прототип буде готовий у березні 2023 року, щоб розпочати перші наземні випробування. Дати першого польоту наразі немає.

"Ми підійшли до дуже важливого та критичного порога проєкту. Сподіваюся, ми зможемо виправдати очікування збройних сил", – розповів представник TAI.

Зараз мало що відомо про характеристики TF-X, але турецька сторона заявляє про винищувач "5-го покоління", який повинен отримати "повний пакет вітчизняної електроніки" та "штучний інтелект".

Розробка літака ведеться поетапно, тому важливі системи озброєння встановляться лише в пізніших прототипах.

Як стало відомо, початкові двигуни будуть американської розробки – GE F110.

Але літом 2022 року Управління оборонної промисловості Туреччини оголосило конкурс на розробку турбовентиляторного двигуна. Двигун повинен вироблятися у Туреччині, права на інтелектуальну власність повинні належать Республіці. Також виробник не повинен обмежувати отримання експортних ліцензій.

Джерело Мілітарний