12.12.22 

ImageПам'ятаєте про дрони RAM II UAV, на які Притула, Лачен і Стерненко зібрали 352 млн грн? Три інсайди від його співрозробника

10 жовтня, після російського ракетного обстрілу, благодійний фонд Сергія Притули розпочав збір «на помсту». За добу українці пожертвували 352 млн грн, 100 млн грн з яких витратили на 50 дронів-камікадзе RAM II UAV та три наземні станції керування. Співрозробник українського безпілотника RAM II Вадим Кодачигов розповів, як народжуються славнозвісні плташки. 

Про виробництво

У 2015-2016 роках виникла ідея створити перший український атакувальний безпілотник-камікадзе. Його робили чотири компанії. Перша модель вироблялася три роки й добре себе зарекомендувала. Друга модель з’явилася у 2018-му. Я переконав кількох виробників об’єднати зусилля і створити лінійку української продукції, де різні підприємства будуть мати частку постачання комплектуючих, в яких мають найбільшу компетенцію.

Пам’ятаю, як проводилися перші іспити. Нам тоді дали танк і сказали: «Спробуйте влучити». І коли ми «чьотінько» в башту в’їхали, нам сказали: "Ого, нічого собі!"

У розробці цієї моделі та постачанні комплектуючих залучено майже десяток підприємств. Усі компанії взаємозамінні. 

Якщо в однієї виникли труднощі — немає деталей чи генеральний конструктор раптово зник, — її замінить інша компанія.

Усі найбільш важливі компоненти дрона — відеоканал, телеметрія, керування — зроблені в Україні. Ми виробляємо найскладніше — засоби зв’язку безпілотної техніки. Звісно, радіодеталі для виробництва закуповуємо. Їх Україна не виробляє. Але навіть плати паяються тут, в Україні.

Від БПЛА "Лелека 100" лише корпус, це 10-15% від всього "літака". Але не тільки "Лелека" може виступати корпусом для цього безпілотника. Є замінники, і досить хороші.

Куди цілить RAM II

Він атакує танки, БТРи, БМП, РСЗВ, що особливо важливо, бо вони завдають багато неприємностей. Якщо дрон вразить БМП чи БТР, вижити можливо, але сама машина буде виведена з ладу. Якщо в танк, то він, як у фільмах, у повітря не підлетить, але буде пошкоджений і не зможе виконувати бойові задачі.

Він обладнаний найсучаснішими розробками, які дозволяють, попри застосування РЕБів, довести дрон до цілі та уразити її.

Один літак — одна ціль. Росіянам буде важко з ним боротися. Ми розуміємо, як ведеться перехоплення та приглушування керування дроном, та максимально робимо так, щоб все це було марно.

Також він має можливість "скасування місії". Якщо ви вилетіли на завдання, а ціль сховалася, безпілотник можна повернути. Вмикається блокування детонатора і він сідає — або на парашуті, або «на пузо». Після цього його можна повторно запускати, і кількість таких запусків — необмежена.

І ще одна з найважливіших технологій у цьому дроні — якісна система захоплення цілі. 30-кратна оптика з гіростабілізацією (пристрій, що стабілізує камеру під час польоту, — ред.) та цифровою стабілізацією. Дрон захоплює ціль з трьох кілометрів. Якщо він її захопив, то хоч мітлою розмахуй — йому все одно. Він атакує і його не зупиниш.

На цей момент у нас є більше сотні пілотів, які розуміють, як ця штука працює. Якщо пілот вже має навички керування "Лелекою", "Фурією", PD, три дні буде достатньо, щоб навчитися. Якщо "з нуля", потрібен тиждень.

Бойове навантаження

Три кілограми. Цього вистачає, щоб пошкодити танк. Взагалі до безпілотника є декілька варіантів снарядів. Термобаричні — ефективна штука проти скупчення техніки або особового складу противника на площі близько 20-30 квадратних метрів. Кумулятивні снаряди — це протитанкова історія. Фугас — потужна протипіхотна.

Спочатку іде пошук цілей. Далі за допомогою розвідувальних дронів передаються координати, за якими вже вилітає RAM II. Якщо включилася ворожа радіоелектронна боротьба і заглушила навігацію, дрон можна довести в режимі ручного управління. Ціль зафіксована, останній запобіжник знімається і все — він пішов атакувати. Далі дивитеся, мов телевізор. Дрон атакує зі швидкістю 100-120 кілометрів на годину.

У цьому дроні-камікадзе реалізовано декілька систем атаки: бічна, лобова і, як у Javelin, вертикальна — згори вниз. Він однаково атакує з будь-яких позицій.

Джерело dev