20.12.22 

ImageДва військово-транспортних літаки Airbus A400 турецьких військово-повітряних сил нарешті залишили територію України.

Це стало відомим завдяки сервісу відслеження повітряних суден Flightradar24. Літаки включили автовідповідачи після перетину кордону України.

Ще влітку повідомлялось, що Президент Туреччини Реджеп Ердоган обговорив з Володимиром Зеленським питання безпечного повернення двох турецьких літаків А400М, які застрягли в Києві з початку війни.

Два транспортних А400 Туреччини прилетіли до Міжнародного аеропорту "Бориспіль" близько опівночі 24 лютого 2022 року. За словами міністра оборони Туреччини, вони доставляли гуманітарні вантажі та мали репатріювати громадян Туреччини.

Обидва літаки вилетіли тоді з авіабази Ескішехір, де серед іншого дислокується штаб першого тактичного авіаційного командування Туреччини. 

Однак через вторгнення, яке почалося пізніше того ж дня, і закриття повітряного простору України, два військово-транспортні літаки відтоді стояли на злітному полі Борисполя. Члени екіпажу знайшли притулок у посольстві Туреччини в Києві.

Супутниковий знімок турецьких літаків на стоянці в аеропорту БориспільСупутниковий знімок турецьких літаків на стоянці в аеропорту Бориспіль 

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар у серпні зробив заяву щодо літаків, та зазначив, що екіпажі, який повинні повернути до Туреччини A400, знаходяться в готовності в Києві.

"Наші літаки пройшли повне технічне обслуговування. Ми дякуємо Україні за це. Вони також максимально безпечно тримали наші літаки в аеропорту "Бориспіль", — сказав Акар тоді державному інформаційному агентству Anadolu.

Але, як бачимо, вирішити проблему вдалося лише зараз.

Військово-транспортний літак A400M ВПС Туреччини вилетає з України.