09.01.23 

Imageросія використовує свої найновіші винищувачі Су-57 FELON по цілях в Україні, однак не робить це з-за своїх меж через ризик втрати бойових літаків.

Про це у Твіттер  повідомляє міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Як зазначається в повідомленні, щонайменше з червня 2022 року вкс росії використовували Су-57 FELON для виконання місій проти України, але вони обмежувалися польотами над територією росії та запуском ракет великої дальності класу "повітря-земля" або "повітря-повітря" по Україні.

За даними британської розвідки, FELON - це найсучасніший російський надзвуковий бойовий реактивний літак п'ятого покоління, в якому використовуються технології малопомітності та передова авіоніка.

ImageНа останніх доступних зображеннях видно, що п'ять літаків FELON припарковано на авіабазі Ахтубінськ, де розташований 929-й льотно-випробувальний центр. Оскільки це єдина відома база FELON, ці літаки, ймовірно, брали участь в операціях проти України, вважає розвідка Британії.

 «росія, найімовірніше, воліє уникнути шкоди для репутації, скорочення експортних перспектив та компрометації секретних технологій, які можуть виникнути у разі втрати FELON через Україну. Це свідчить про те, що росія, як і раніше, не схильна до ризику, застосовуючи свої військово-повітряні сили у війні», - йдеться у зведенні.

Джерело ukrinform