26.01.23 

ImageАмериканська компанія Lockheed Martin заявила, що готова задовольнити попит на свої літаки F-16, зважаючи на відновлення зусиль європейських союзників України щодо передачі винищувачів ЗСУ. 

Про це повідомляє Financial Times.

У матеріалі видання сказано, що рішення США та Німеччини відправити танки в Україну знову викликало дискусії щодо авіації, однак ці обговорення, як попередили європейські військові, перебувають на ранній стадії.

Головний операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон зазначив, що "було багато розмов" про передачу третім сторонам F-16, внаслідок чого країни реекспортуватимуть свої американські літаки в Україну. 

Lockheed не бере безпосередньої участі у переговорах про можливе постачання F-16 в Україну, але Сент-Джон сказав, що компанія збирається нарощувати виробництво F-16 у Південній Кароліні, щоб була можливість передати ці літаки тим країнам, які вирішать відправити свої винищувачі в Україну.

Уряд США має схвалити продаж або передачу третім країнам винищувачів американського виробництва, а це означає, що європейським державам буде потрібна політична підтримка з боку адміністрації американського лідера Джо Байдена, наголошується в матеріалі.

20 січня 2023 року в Нідерландах заявили, що готові розглянути питання постачання Україні F-16, якщо отримають запит.

За даними FT, Нідерланди мають близько 40 F-16, і триває процес їх поступового виведення з експлуатації завдяки закупівлі більш сучасних F-35. Крім Нідерландів, F-16 мають сім європейських країн НАТО, включно з Польщею, Норвегією та Румунією.

Джерело Liga.net