01.02.23 

ImageАмериканський виробник зброї пропонує уряду України продати два безпілотники Reaper MQ-9 за долар, щоб допомогти країні захиститися під час підготовки до очікуваного наступу Росії.

Про це повідомляє  The Wall Street Journal. 

Угода вимагатиме від Києва витратити близько 10 мільйонів доларів на підготовку та доставку літаків в Україну та близько 8 мільйонів доларів щороку на технічне обслуговування.

Пропозиція включатиме наземну станцію управління для керування безпілотниками майже в будь-якому місці.

Білий дім, який мав би схвалити продаж, відмовився від коментарів. Український уряд також відмовився від коментарів.

Представник General Atomics сказав, що компанія не може коментувати конкретні угоди, але "ми віримо, що Україні потрібна така здатність, як Reaper, і найближчим часом".

"General Atomics обговорювала потреби українських збройних сил з їхнім урядом протягом багатьох місяців і продовжує підтримувати їх будь-яким можливим способом", — сказав К. Марк Брінклі, речник General Atomics.

За минулий рік США надали Україні понад 700 менших безпілотників, у тому числі тактичні дрони Switchblade. Ці дрони не озброєні, але їх можна носити в рюкзаках і використовувати для врізання в цілі. Їх активно використовували для захисту українських позицій. 

Однак Reaper є набагато складнішим безпілотником зі значно більшою дальністю дії, швидкістю та можливостями. Reaper має розмах крил близько 66 футів і може бути озброєний. Він може літати більше 24 годин. Компанія пропонує старішу версію безпілотника, літак MQ-9A Block 1, який зазвичай коштував би кілька мільйонів доларів за штуку. 

Безпілотники можуть використовуватися для збору розвідданих, а також для спостереження та розвідки, але вони можуть носити зброю.

Безпілотник Reaper разом із Gray Eagle, також виготовлений General Atomics, дозволили б українським силам наносити удари та спостереження за російськими військами з більш безпечної відстані. Білий дім проти надання Gray Eagle , які зараз експлуатуються армією США, через побоювання, що чутлива технологія на борту літака, включаючи камеру, може потрапити до рук росіян, якщо літак буде збито. 

Продаж дронів все одно вимагатиме від адміністрації Байдена схвалення передачі технології Україні. Однак General Atomics пропонує продавати Reaper безпосередньо уряду України, а не через уряд США.

ДОВІДКА. Reaper – розвідувально-ударний безпілотник армії США, що важить близько 4,7 тонни за повного завантаження. Здатний розвивати швидкість до 480 км/год, літати на висоті близько 15 км.

MQ-9 може виконувати такі місії, як ISR (стеження, спостереження та розвідка), близьку авіаційну підтримку або CSAR (бойовий пошук та порятунок).

В ударній версії MQ-9 Reaper має підвіски для озброєння. Може бути озброєний протитанковими ракетами AGM-114 Hellfire класу "повітря-земля", коригованими бомбами Mark 82 та іншим озброєнням.