09.02.23 

ImageПрезидент SpaceX Шотвелл заявила, що SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не могли використовувати Starlink для керування безпілотниками

SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не могли використовувати супутниковий інтернет-сервіс Starlink для керування безпілотниками в регіоні під час війни країни з Росією. Про це заявила президент SpaceX у середу (8 лютого).

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink від SpaceX, який забезпечив українську армію широкосмуговим зв’язком для захисту від російської армії, "ніколи не був призначений для використання у вигляді зброї", — заявила Гвінн Шотвелл, президент і головний операційний директор SpaceX, під час конференції у Вашингтоні, округ Колумбія.

"Однак українці використали це ненавмисно і не були частиною жодної угоди", — сказала вона.

Спілкуючись пізніше з журналістами, Шотвелл посилалась на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для керування безпілотниками.

Україна ефективно використовує безпілотну авіацію для виявлення позицій противника, наведення вогню на великі відстані та скидання бомб.

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їх здатність робити це", — сказала вона, маючи на увазі використання Starlink з дронами. "Є речі, які ми можемо зробити, і ми зробили".

Шотвелл відмовився повідомити, яких заходів вжила SpaceX.

Використання Starlink з безпілотниками виходить за рамки угоди між SpaceX і українським урядом, сказала Шотвелл, додавши, що контракт призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового Інтернету лікарням, банкам і сім’ям, які постраждали від вторгнення Росії.

"Ми знаємо, що військові використовують їх для зв’язку, і це нормально", — сказала вона. "Але нашим наміром ніколи не було те, щоб вони використовували його в агресивних цілях".

SpaceX приватно відправила вантажівки терміналів Starlink в Україну, дозволяючи армії країни спілкуватися, підключаючи їх і з’єднуючи з майже 4000 супутниками, які SpaceX наразі запустила на навколоземну орбіту.

Уряди, включаючи Сполучені Штати та Францію, оплатили інші поставки терміналів Starlink на додаток до тих, які приватно фінансує SpaceX.

Росія намагалася заглушити сигнали Starlink у регіоні, хоча SpaceX протидіяла, посиливши програмне забезпечення служби, заявив Ілон Маск, виконавчий директор компанії.

Відповідаючи на запитання, чи передбачала SpaceX використання Starlink для наступальних цілей в Україні, вирішуючи відправляти термінали в зони конфлікту, Шотвелл сказав: «Ми не думали про це. Я про це не думав. Наша команда Starlink може мати, я не знаю. Але ми навчилися досить швидко».

Наприкінці минулого року у Starlink були збої в роботі сервісів в Україні, чому SpaceX не пояснила.

На запитання, чи були ці збої пов’язані із зусиллями SpaceX по приборканню агресивного використання Starlink, Шотвелл сказала: "Я не хочу відповідати на це питання, тому що я не впевнена, що знаю відповідь".

Фото EPA-EFE/SERGIY KOZLOV 

Джерело euractiv