18.02.23 

ImageПольща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29, які є на озброєнні польської армії.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю Укрінформу .

За словами Дуди, у разі формування широкої авіаційної коаліції щодо надання Україні літаків F-16, Польща, безумовно, приєднається до неї.

Як зазначив президент Польщі, якщо без емоцій подивитися на питання надання Україні літаків F-16, то підготовка пілотів для них є довгостроковим процесом.

"Підготовка українських пілотів потребує довгих місяців навчання, у цьому немає жодних сумнівів", – сказав Дуда. Він додав, що якщо Києву передадуть літаки МіГ-29, українські льотчики готові літати на них практично відразу.

"Насправді вони могли б на них просто одразу полетіти додому. Тому, безперечно, якщо будуть передані літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звісно, дуже мало країн НАТО мають літаки МіГ. У нас є ще кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання", – сказав Дуда.

5 лютого глава МО Резніков заявив, що союзники нададуть ЗСУ літаки, "обговорюється лише тип винищувача".

14 лютого міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що питання передачі Україні західних винищувачів зараз неактуальне, оскільки необхідно забезпечити українську ППО, надати боєприпаси.

17 лютого глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що винищувачі України ще не пообіцяла жодна країна, але незабаром заявлять про навчання.