26.02.23 

ImageХорватія почала операцію з відправлення в Україну 14 транспортних вертольотів.

Дванадцять вертольотів Mі-8 MTВ-1 і два вертольоти Mі- 8  були виведені зі складу Збройних сил Хорватії і почалася підготовка до їх перевезення. Про це повідомляє  Jutarnji list.

Співробітники Авіаційно-технічного центру у Великій Гориці проводять усі необхідні технічні приготування. З гелікоптерів видаляються всі наявні позначки, при необхідності замінюється , доливається масло тощо.

 Очікується, що гелікоптери будуть готові до транспортування приблизно через десять днів. 

За інформацією Jutarnji list, сім гелікоптерів будуть частково розібрані та транспортовані по суші, а решта сім своїм ходом  дістануться Польщі.ImageЗокрема, усі 14 гелікоптерів будуть передані до Польщі, звідки їх відправлять до України. 

Після відправлення цих гелікоптерів в Україну ВПС Хорватії отримають десять транспортних вертольотів Мі-171Ш та чотири гелікоптери Black Hawk .

Уряд Хорватії засекретив всю інформацію про військову допомогу Україні, офіційне підтвердження цієї інформації отримати неможливо. Пожертвування 14 транспортних вертольотів підтвердив прем'єр-міністр Пленкович у листопаді минулого року, але без будь-яких інших подробиць.