05.03.23 

ImageДвоє українських льотчиків перебувають у США для оцінки їх навичок американськими інструкторами

Двоє українських пілотів наразі перебувають у Сполучених Штатах і проходять оцінку, щоб визначити, скільки часу може знадобитися, щоб навчити їх керувати бойовими літаками, включаючи винищувачі F-16.

Про це повідомляє NBC  з посиланням на двох чиновників Конгресу та високопоставленого чиновника США.

За словами офіційних осіб, навички українців оцінюють на тренажерах на військовій базі США в Тусоні, штат Арізона, і незабаром до них можуть приєднатися інші їхні колеги-пілоти. 

Влада США схвалила відправку до США ще 10 українських пілотів для подальшої оцінки вже цього місяця, повідомили чиновники. Двоє чиновників адміністрації підкреслили, що це не навчальна програма, і українці не будуть керувати літаками під час перебування в США. 

Пілоти використовуватимуть симулятор, який може імітувати польоти на різних типах літаків. 

Чиновники зазначили, що немає жодних оновлень щодо рішення США надати F-16 Україні.

Офіційний представник Колін Каль заявив комітету Палати представників у справах збройних сил, що США не ухвалювали рішення про надання F-16. Він також сказав, що немає сенсу починати навчати пілотів на системі, яку вони, можливо, ніколи не отримають. 

За словами американських і західних офіційних осіб, українські офіційні особи повідомили США та іншим союзникам, що у них є менше 20 пілотів, готових вирушити до США для навчання на F-16, і ще близько 30 пілотів, які можуть бути підготовлені найближчим часом.  

Відповідаючи на запитання про оцінку двох українських льотчиків, представник оборонного відомства назвав це "ознайомленням".

"Це рутинна діяльність у рамках нашого міжвійськового діалогу з Україною", — сказав чиновник.

Представник оборонного відомства додав, що немає найближчих планів щодо збільшення кількості пілотів, крім двох, які зараз перебувають у Тусоні.

Під час виступу перед Комітетом Палати представників у справах збройних сил Каль сказав, що українські чиновники попросили у США аж 128 літаків — F-15, F-16 і F-18.  

Кал сказав, що за оцінками ВПС США Україні в кінцевому рахунку знадобиться від 50 до 80 F-16, щоб замінити свої нинішні ВПС. Якщо США нададуть нові літаки, на їх доставку в Україну знадобиться від трьох до шести років, з дещо коротшим терміном від 18 до 24 місяців, якщо США відправлять відремонтовані старі моделі F-16. 

Враховуючи тривалий термін доставки та підготовки F-16, величезну ціну та велику кількість ВПС Росії,  деякі військові лідери США рекомендують зосередитися на зброї та обладнанні, які Україна може використовувати негайно, як повітряні системи захисту. 

"Навіть у наших найсерйозніших зусиллях знадобляться місяці, щоб навчити українців літати на F-16. Вони б’ють по ВПС РФ ППО, навіщо нам зараз міняти тактику?" – сказав представник оборони США.

Чиновник сказав, що російські ВПС мають приблизно 500 літаків, що значно перевищує українські сили. 

"Просто так не можна боротися з російськими ВПС", – додав чиновник. - "Навіть якщо ми витратимо всі гроші і надішлемо всі літаки, які зможемо, це лише крапля в море порівняно з російськими ВПС".