23.05.23 

ImageДля доставки винищувачів F-16 в Україну, знадобиться "у кращому випадку кілька місяців".

Про це заявив у понеділок 22 травня міністр ВПС США Френк Кендалл.

Після того, як президент Джо Байден оголосив, що США підтримають спільне навчання, адміністрація надала кілька деталей плану оснащення українських Повітряних сил реактивними літаками американського виробництва чи іншими літаками четвертого покоління. Американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами в Європі. 

Про це повідомляє  CNN. 

Кендалл сказав журналістам у Defense Writers Group, що знадобиться принаймні «кілька місяців», перш ніж Україна матиме можливість експлуатувати F-16, і потрібно опрацювати низку деталей, перш ніж українські ВПС зможуть літати на західних літаках у великій кількості. 

"Ми ні за яких обставин не збираємося передати F-16 або інші західні винищувачі у значній кількості в руки українських ПС менш ніж за кілька місяців", – сказав Кендалл.

Але це все ще відносно швидкий термін, оскільки, за словами Кендалла, навіть курс підвищення кваліфікації для пілота F-16 може тривати до п’яти місяців. 

Публічно США місяцями стверджували, що винищувачі не є першочерговими у списку пріоритетів і швидко вичерпають доступне фінансування для допомоги Україні замість більш важливої брої, як-от танки Abrams і ракети Patriot. 

Кендалл назвав те, що, здавалося раптовим поворотом для адміністрації Байдена,  рішенням про те, що настав правильний час почати готувати українську армію до майбутнього.

Кендалл сказав, що "Україна залишиться незалежною державою, якій знадобиться повний набір військових можливостей для її вимог, і тому настав час почати думати про те, як ця армія може виглядати і що вона включатиме№.