30.05.23 

ImageМіністр оборони Резніков заявив, що Німеччина могла б приєднатися до "коаліції винищувачів" і передати Києву Eurofighter Typhoon.

Про це він сказав в інтерв'ю кільком європейським ЗМІ.

"Якби Велика Британія та Німеччина об'єднали свої можливості з постачання винищувачів Eurofighter, це було б важливим кроком", — зазначив Олексій Резніков.

Резніков додав, що загалом Україна потребує 120 винищувачів, і Eurofighter зокрема допомогли б відбити російську агресію.

"Найбільшу частину мають становити F-16, яких у світі налічується понад п’ять тисяч. Але Eurofighter і Gripen теж допомогли б нам", — сказав міністр.

Він наголосив, що Україна вітала б участь Німеччини в навчанні українських пілотів на Eurofighter.

"Наші британські партнери готові запропонувати українцям курси навчання на винищувачах Eurofighter. А з нашими шведськими друзями ми обговорюємо, як розпочати навчання на літаках Saab Gripen", — резюмував глава Міноборони.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 19 травня оголосив, що його країна, США, Нідерланди, Бельгія та Данія погодилися брати участь у підготовці українських пілотів на західних винищувачах. Британія обіцяє почати навчання вже влітку. CNN писало, що рішення про спільні тренування підтримав президент США Джо Байден.

У Білому домі також заявили, що найближчими місяцями союзники працюватимуть над тим, щоб визначити, коли, хто й скільки літаків передасть Україні. У Міноборони України сподіваються, що F-16 з’являться в Україні цієї осені.

Джерело NV