26.09.23 

ImageМіністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у понеділок у Месі в штаті Аризона (США) підписав офсетну угоду з компанією Lockheed Martin про постачання гелікоптерів Apache, умовою якої стало будівництво сервісного центру на польській території.

Про це повідомило агентство PAP.

"У Польщі скоро буде 96 Apache. Це буде найбільший флот цих вертольотів за межами Сполучених Штатів", - заявив Блащак під час підписання контракту.

Офсетна угода являє собою компенсаційну угоду під час закупівлі імпортної продукції, суттєвою умовою якої є виставлення зустрічних вимог щодо інвестування частини коштів від суми контракту в економіку країни-імпортера. У цьому випадку, як уточнює агентство, йдеться про будівництво на потужностях військового підприємства WLZ-2 у польському Бидгощі "сервісного центру ключових деталей вертольотів".

Boeing AH-64 Apache - основні ударні вертольоти армії США, що використовуються з 1980-х років.

У серпні цього року Пентагон повідомляв, що Держдепартамент США схвалив можливий продаж Польщі вертольотів Apache на суму $12 млрд.

Польща, як заявляв Блащак, має намір створити з американських вертольотів Apache і танків Abrams "нездоланний бар'єр" на східному кордоні. Він уточнював, що Apache замістять на озброєнні польської армії вертольоти Мі-24.

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький повідомив у понеділок, що в Польщі почали готувати пілотів до експлуатації американських і південнокорейських винищувачів, зокрема F-35 і FA-50.

"Навчання в Дембліні, крім іншого, включає підготовку пілотів до літаків, які зараз надходять або якими пізніше будуть забезпечуватися польські Військово-повітряні сили. Зокрема, до винищувачів F-35 і корейських FA-50", - повідомив прем'єр Польщі, відвідуючи місто Демблін, у якому розміщено навчальну авіабазу польських ВПС і Академію Військово-повітряних сил.

Моравецький наголосив, що "Польща повинна переважати технічно, технологічно компенсувати демографічну диспропорцію між нами і Росією". "Це можливо. У світі є зараз кілька таких місць, де менші країни, але відповідним чином озброєні, гарантують собі безпеку перед потенційними агресорами, які є набагато численнішими", - зазначив він.

"Саме тому ми вкладаємо величезні кошти в польську армію", - наголосив політик.

Раніше міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що до кінця року до Польщі надійде 12 південнокорейських винищувачів FA-50, наступного року - 32 американських F-35.