13.10.23 

ImageУдень 13 вересня 2022 року літак авіакомпанії Wizz Air Airbus A320-200 HA-LWS, який застряг через російське вторгнення, вилетів з України.

Незважаючи на закритий повітряний простір України, Airbus A320 угорського лоукостера вилетів з Міжнародного аеропорту "Львів" імені Данила Галицького до аеропорту Катовіце, Польща, через сім місяців перебування на території України.

Однак HA-LWS був не єдиним A320 Wizz Air , який застряг в Україні внаслідок вторгнення російських військ.  

У Міжнародному аеропорту "Київ" імені Сікорського (IEV) три інших A320 також знаходились не в тому місці в невідповідний час.  

Повітряне судно з реєстрацією HA-LWY прибуло до Києва з Італії, HA-LPJ – з Німеччини, HA-LPM – з Угорщини. 

Зараз, через 20 місяців, генеральний директор Wizz Air Йозеф Вараді розповів в інтерв’ю Corriere Della Sera, що трапилося з трьома літаками та чи вони все ще експлуатуються.  

За словами генерального директора, двигуни двох літаків перевезли через кордон до Польщі, а третій літак у неушкодженому стані знаходиться в Україні.  

Представник Wizz Air повідомив виданню AeroTime, що в майбутньому двигуни можуть бути повернуті на два літаки, які потім зможуть літати.  

Речник сказав: "Жоден із літаків Wizz Air, які базувалися в Україні на початку конфлікту, не було пошкоджено. Wizz Air вдалося врятувати один літак зі Львова, а також вилучити та перевезти до Польщі встановлені двигуни двох із трьох літаків, що базувалися в Києві. Wizz Air може повторно встановити ці двигуни на літаки, і після виконання необхідних перевірок технічного обслуговування знову літати на них. Один літак залишився цілим у Києві".

Джерело AeroTime