20.10.23 

ImageКазахстан запровадив заборону на експорт у РФ 106 видів товарів, включно з технологічними, що можуть використовуватися росіянами у військових цілях.

Про це повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

"Це товари, які не вироблялися у Казахстані. Ворог намагався отримати західні компоненти через реекспорт", – зазначив посадовець.

Керівник ОП підкреслив, що група Макфола-Єрмака працювала з партнерами для того, аби «якомога більше важливих для виробництва зброї компонентів росіяни не могли отримувати через треті країни».

Як пише казахське агентство КазТАГ, віцеміністр торгівлі та інтеграції Казахстану Кайрат Торебаєв уточнив, що імпорт з Росії до Казахстану здійснюється, але експорт із Казахстану — обмежений.

- Ми експортуємо всі товари, окрім тих, що стосуються війни — на них накладені обмеження. Це 106 найменувань товарів — їхній експорт ми повністю заборонили, – заявив посадовець.

Торебаєв додав: "Вказані 106 найменувань товарів не виробляються у Казахстані, а раніше (до війни Росії проти України — Ред.) реекспортувалися через Казахстан".

Проте через Казахстан, Грузію, Вірменію, Туреччину, Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан і Таджикистан завдяки паралельному імпорту Росія тільки з Євросоюзу ввезла товарів на 14,1 мільярда доларів за першу половину 2023 року.

Порівняно з тим же періодом 2022 року обсяги такого імпорту злетіли майже на 60%, або 5,2 мільярда доларів.

При цьому продавали в основному телеком-обладнання, мікроелектроніку, транспортну техніку, комп’ютери, сервери, жорсткі диски і смартфони.

28 вересня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що Астана дотримуватиметься санкційного режиму проти Росії.

Фото ілюстративне.

Джерело Мілітарний