19.12.23 

ImageНа території Ірану з'явився нібито власний авіаційний завод, який працює над "створенням" транспортного літака Simorgh.

Про це 19 грудня заявив голова Організації цивільної авіації ісламської республіки Мохаммад Мохаммаді-Бахш.

"Виробництво літака Simorgh здійснюється за участю міністерства шляхів сполучення, міністерства оборони та міністерства промисловості Ірану, причому кожне з відомств виконує свої конкретні завдання. Сьогодні ми можемо сказати, що ісламська республіка має власний авіаційний завод", - процитувало Мохаммаді-Бахша агентство Tasnim.

Де саме розташоване підприємство, не уточнюється, але вочевидь, це Ісфахан.

Про перший політ літака Сіморг на авіабазі у місті Ісфахан повідомлялось у червні цього року.

Літак Simorgh "розробила" та виготовила Іранська організація авіаційної промисловості, це дочірня компанія міноборони Ірану.

Image 

Цей військово-транспортний літак створили на базі IrAn-140, який, своєю чергою, є ліцензійною модифікацією українського турбогвинтового літака Ан-140.

Роботи з переобладнання пасажирських Ан-140 у транспортні літаки для армії проводить іранська компанія Iran Aircraft Manufacturing Industries. Транспортну версію дообладнали задньою рампою для можливості завантаження великогабаритних вантажів. 

Половина фюзеляжу, крила та низку інших вузлів та деталей виробляли у Харкові й лише його складання та переобладнання з пасажирського літака у легкий транспортний літак проводили інженери HESA.

Роботи зі створення тактичного транспортного літака з рампою і вантажністю 6 тонн ведуть в авіаційному конструкторському центрі компанії IAMI (Aeronautical Design Center IAMI) для заміни Fokker-27.

Перша презентація літака була проведена у травні 2022 року. Експерти кажуть, що, можливо, літак виготовлений із раніше поставленого ХДАВП літакокомплекту Ан-140.