18.01.24 

Image18 січня 2023 року сталася авіакатастрофа у Броварах, під час якої загинув тодішній міністр Денис Монастирський та інші керівники МВС.

Радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян заявила в ефірі національного телемарафону, що справу щодо авіакатастрофи, яка сталася 18 січня 2023 року у Броварах, мають передати до суду цього року. Того дня загинуло тодішнє керівництво МВС на чолі з міністром Денисом Монастирським.

"Саме досудове розслідування містить 163 томи. Кожен том – це десь 250 сторінок. Для ознайомлення з усіма матеріалами потрібен час. Але у 2024 році обвинувальний акт потрапить до суду, я думаю, що десь весною ми з вами про це поговоримо", – сказала вона.

У серпні підозри у цій справі отримали:

  • начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступник командира з льотної підготовки;
  • командир авіаційної ескадрильї;
  • начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

27 листопада 2023 року ДБР завершило досудове розслідування щодо цієї авіакатастрофи.  

Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

"Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів", – зазначає ДБР.

У бюро стверджують, що під час підготовки польоту командиру екіпажу не повідомили про погані погодні умови над Броварами, а сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах. Попри це, виліт не було скасовано.

Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив багатоповерхівку та намагався її облетіти, однак різко піднявся, втратив орієнтування у просторі та під час завершення маневру допустив зіткнення із землею, додає бюро.

Вранці 18 січня 2023 року під час аварії вертольота у Броварах загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та інші керівники МВС. Загалом загинуло 14 осіб, з них одна дитина, постраждала 31 особа, серед них 13 дітей.

Вчора було повідомлено про підозру п'ятьом посадовцям ДСНС у тому, що їхні дії 18 січня 2023 року призвели до авіакатастрофи, в якій загинуло керівництво МВС.

Джерело Ліга