01.02.24 

ImageЗапчастини до літаків на загальну суму близько 15 млн доларів продали Росії  в 2022-2023 роках компанії з Молдови, незважаючи на введені проти країни-агресора санкції.

Про це повідомляє Radio Europa.

За даними розслідування, постачання запчастин до російських літаків через Молдову почалося за кілька місяців після вторгнення РФ в Україну. Деталі із західних країн потрапляли в авіакомпанії "Перемога" та S7 Engineering.

До схеми були причетні три молдавські компанії – Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service. Перші дві були засновані у 2021 та 2022 роках відповідно, їхній власник – колишній топ-чиновник молдавської авіакомпанії Air Moldova Іван Мельников, третя існувала ще з 2011 року.

Всі три компанії діяли як посередники - розміщували замовлення на запчастини, після чого допомагали транспортувати їх до Росії, іноді безпосередньо до російських аеропортів. При цьому постачання відбувалося не через молдавську територію.

У розслідуванні йдеться, що причиною такої ситуації могло стати неприєднання Молдови до деяких санкцій Євросоюзу проти Росії щодо поставок деталей для авіації.

Джерела видання в офісі президента Молдови наголосили, що їм відомо про ці випадки і ними вже займаються "компетентні органи".

Джерело РБК-Україна