19.02.24 

ImageЛітак авіакомпанії Ель Аль спробували відхилити з маршруту, зламавши мережу зв'язку

18 лютого серйозний інцидент стався на рейсі ізраїльської авіакомпанії Ель Аль із острова Пхукет у Таїланді до Тель-Авіва.

Ворожі елементи, судячи з усього, спробували зламати мережу зв'язку літака, видати неправильні інструкції та відхилити рейс з маршруту в іншому напрямку. Пілоти зрозуміли, що отримують вказівки не від авіадиспетчерів. У результаті літак із 250 пасажирами повернувся на правильний курс і пізніше благополучно приземлився у Тель-Авіві.

Спроба перехоплення сталася, коли літак пролетів над районом, де активно діють повстанці-хусіти. Однак джерела в Сомалі стверджують, що, можливо, відповідальність за атаку несе невизнана держава Сомаліленд, розташована на східному узбережжі Африки.

Інструкції, видані екіпажу, відрізнялися від звичайних вказівок авіадиспетчерів цим маршрутом. Є серйозні побоювання, що особи, які підключилися до системи зв'язку, намагалися зашкодити літаку та змусити його приземлитися у "проблемному" районі. Потенційно – навіть із метою викрадення пасажирів та екіпажу, зазначає кореспондент "Кан-11" Шарон Ідан.

Зрозумівши, що щось не так, пілоти не підкорилися вказівкам і за кілька хвилин перейшли на альтернативні засоби зв'язку. У той же час екіпаж звірив отримані дані з іншими авіадиспетчерами в цьому районі і зрозумів, що його намагаються ввести в оману.

Колишній заступник голови Штабу національної безпеки, доктор Чак Фрейліх, коментуючи цей інцидент, сказав: "Кіберзагроза в повітряному просторі вважається однією з найнебезпечніших у світі. Її визнає такою і Національна кіберсистема Ізраїлю". За словами доктора Фрехліха, в аеропорту "Бен-Гуріон" діє спеціальний підрозділ із захисту від кібератак у повітряному просторі.

"Якщо це справді була кібератака, - зазначив він, - то це, звісно, не перший випадок. У 2020 році, коли лідери з усього світу прибули до Ізраїлю на церемонію, присвячену 75-річчю звільнення Освенцима, літаки політиків, що прилетіли сюди, перед приземленням зазнали численних кібератак".

Компанія Ель-Аль заявила: "Місцеве управління цивільної авіації Сомалі нещодавно випустило оновлену інформацію для всіх міжнародних авіакомпаній щодо очікуваних збоїв зв'язку в цьому районі. Пілоти Ель-Аль були проінформовані про цю проблему та отримали вказівку використати альтернативні засоби зв'язку у такій ситуації".

У компанії стверджують, що перешкоди були спрямовані не тільки на літаки "Ель-Аля" і що інцидент не мав терористичного підґрунтя.

"Збої не вплинули на нормальний хід польоту завдяки професіоналізму пілотів, які використовували альтернативні засоби зв'язку", - додали в авіакомпанії.

Джерело detaly