20.02.24 

ImageДетективи Територіального управління БЕБ у Волинській області викрили 3 осіб, які намагалася переправити через державний кордон контрафактні тютюнові вироби за допомогою безпілотних літаків.

Оперативники Волинського загону ДПСУ спільно з військовослужбовцями відділу "Рівне" викрили чергову оборудку контрабандистів, які за допомогою безпілотників збиралися переправити через українсько-польський кордон тютюнові вироби.

У рамках протидії цьому виду протиправної діяльності кримінальні аналітики оперативних підрозділів загону встановили можливі місця злету та посадки безпілотних літальних апаратів у прикордонні Ковельщини. Реалізовуючи наявну інформацію учора вночі, прикордонники знайшли неподалік держрубежу катапульту для запуску безпілотника та три пакунки з сигаретами, підготовленими до переміщення. Поряд знаходилось 4 акумуляторні батареї для живлення БпЛА.

У ході подальших пошукових заходів на околицях населених пунктів Римачі та Любомль було виявлено два безпілотні літальні апарати типу "Літак".

Безпілотники, акумулятори та катапульту, а також 720 пачок тютюнових виробів прикордонники передали детективам Бюро економічної безпеки у Волинській області.

Слідством встановлено, що мешканці   Ковельського району організували транспортування незаконно виготовлених сигарет до Республіки Польща. Для цього вони використовували саморобні безпілотні літальні апарати.

Детективи Бюро виявили та вилучили два безпілотники з парашутами, пристрій для запуску БпЛА, акумулятори, а також 72 блоки тютюнових виробів без марок акцизного податку. Орієнтовна вартість одного БпЛА становить близько 6 тис. доларів США.

За останніх три місяці це вже третій випадок незаконного переправлення сигарет через кордон з території Ковельщини. Загалом за цей час детективи БЕБ вилучили 7 безпілотних літальних апаратів та близько 2 тис. пачок сигарет. 

Досудове розслідування за ч. 1 ст. 204  КК України (незаконне виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту та збут підакцизних товарів) та ч. 2 ст. 199 (незаконне виготовлення, зберігання, придбання підроблених марок акцизного податку) триває. Встановлюється повне коло осіб причетних до незаконної діяльності. 

Оперативний супровід здійснювали працівники 6 Волинського прикордонного загону спільно з оперативниками Управління стратегічних розслідувань у Волинській області ДСР Національної поліції України.