21.10.22 

ImageВ судову суперечку між авіакомпанією та європейським виробником літаків втягнутий американський авіавиробник Boeing. 

14 жовтня у комерційному відділі Високого суду Великої Британії був присутній представник корпорації Boeing, який виступив проти того, щоб Airbus отримав доступ до попереднього контракту на B737 MAX між нею та Qatar Airways. Розкриття цін конкуренту для Boeing неприпустиме.

Як повідомляє  видання Ch-aviation,  у липні 2022 року Qatar Airways замовила двадцять п’ять літаків Boeing 737-10 з можливістю дозамовити ще 25 після того, як Airbus скасувала замовлення на п’ятдесят A321-200N на початку року.

Авіакомпанія Qatar Airways подала до суду на Airbus через недоліки в фарбованій поверхні A350 і пошкодження системи захисту від блискавки літака. Авіакомпанія має тридцять чотири літаки A350-900 і дев’ятнадцять A350-1000 , однак двадцять два літаки A350-900 і сім літаків A350-1000 припарковані, нібито через пошкодження поверхні. . Qatar Airways припинила поставки будь-яких нових літаків A350, але у вересні Airbus скасувала замовлення A350 Qatar Airways, що залишилися, і деякі недоставлені літаки тепер припарковані в Тулузі-Бланьяк .

У зустрічному позові Airbus подав до суду на Qatar Airways, вимагаючи відшкодування збитків у розмірі 220 мільйонів доларів США та повернення ще 185 мільйонів доларів США, які він сплатив у вигляді кредитів авіакомпанії для компенсації майбутніх замовлень на літаки. Ці кредити були частиною початкової угоди щодо A350, яка наразі триває більше десяти років.

Зараз Airbus запитує, де ці 185 мільйонів доларів США і чи, згідно з початковою угодою, вони пішли в попередньо узгоджені кошти для розвитку авіаційної промисловості Катару. 

ImageЗалишається невимовленим, але мається на увазі, можливість, що деякі або всі заслуги пішли на літак MAX. Але Qatar Airways завжди стверджувала, що кредити були витрачені за призначенням.

В суді Airbus запросив ряд документів у Qatar Airways, включаючи електронні листи генерального директора Qatar Airways та контракт щодо MAX.  Британський суд зобов’язав Qatar Airways передати попередній контракт MAX. Однак юристи Boeing заперечили проти цього рішення, заявивши, що це дасть внутрішнім юридичним працівникам Airbus доступ до конфіденційної інформації з цінами.

"Розкриття інформації про ціни - це динаміт", - сказав Пол Стенлі з Boeing. Згодом суд  постановив обмежити доступу до документів, що містять ціни на літаки. 

Розгляд суперечки між Qatar Airways і Airbus запланований на червень 2023 року.