29.03.23 

Image- Поки що не можу підтвердити, що Mirage передані Україні або ми сьогодні їх опановуємо, - заявив Міністр оборони України Олексій Резніков під час брифінгу в Media Center Ukraine — Odesa. - — Я дійсно вдячний представникам медіа Франції, які вболівають за Україну і навіть дають позитивні новини, які, на жаль, ще не відповідають дійсності.

Також він пояснив, що Mirage має такі ж технічні можливості, що і наявний у Повітряних Силах України МіГ-29, тобто спроможний виявляти повітряні цілі на відстані 60 км і вражати їх на відстані 30 км. Натомість ворог, використовуючи, наприклад, Су-35, має змогу виявляти цілі на відстані більш ніж 200 км і вражати цілі на відстані більш ніж 140 км.

- Тому давайте будемо реалістами, що ми задоволені будемо мати будь-які авіаційні платформи, але основний бойовий літак, напевне, має бути більш сучасним, з можливістю «бачити» більше ніж на 200 кілометрів і вражати на 150 і більше кілометрів, — наголосив Олексій Резніков.

Дискусію з партнерами щодо того, який саме бойовий літак має з’явитись на озброєнні в Україні, буде продовжено.

Раніш виданння Le Figaro повідомило, що понад півтора місяці близько тридцяти українських пілотів проходять прискорену підготовку на французьких винищувачах-бомбардувальниках на авіабазах Мон-де-Марсан і Нансі.

Крім того, стало відомо про те, що Міністр оборони США Ллойд Остін зауважив, що Сполучені Штати можуть передати Україні літаки F-16 або інші винищувачі четвертого покоління. Проте на цьому етапі війни їх не варто очікувати. Ллойд Остін заявив, якщо таке рішення ухвалять, то на цей процес знадобиться приблизно півтора року.

Речник Командування Повітряних Сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону «Єдині новини» прокоментував, що передача авіаційної техніки — непростий процес, тому про швидкі терміни не йдеться. Разом із тим в України часу для зволікання немає.

- Ключовим меседжем для нас є те, що Сполучені Штати Америки не відмовляються від планів про передачу винищувачів покоління 4+, яких потребує Україна. Так, можливо, це займе більше часу, — зазначив Юрій Ігнат.

Також він додав, що процес починається з підготовки льотчиків, інженерів, водночас готуватиметься база для утримання літаків, аеродромна мережа.

- Та і сам процес передачі винищувачів — непростий, адже мова йде про складну технічну документацію, перевезення техніки тощо. Однак починати активну підготовку потрібно уже зараз. Скажімо, як це було, із системами SAMP/Т, Patriot і наданням танків, — наголосив Юрій Ігнат.

Джерело АрміяInform