03.09.23 

ImageГУР МОУ показало російського пілота, який передав Україні гелікоптер Мі-8АМТШ.

Відповідне відео оприлюднило ГУР на своєму YouTube-каналі. У неділю, 3 вересня 2023 року, о 22:15 в ефірі національного телемарафону вийде документальний фільм “Збиті льотчики росії” із циклу “Воєнна розвідка України”.

У цьому фільмі ГУР розкриє деталі проведеної операції.

«Ніхто не хоче цієї війни. Ось побачите, коли Україна переможе, це лиш питання часу…», – заявив пілот.

Операція отримала назву “Синиця”. Разом з пілотом на борту знаходилось два члени екіпажу, їх ліквідували бійці ГУР.

Борт здійснив посадку біля населеного пункту на Харківщині.

Пілот наразі знаходиться в Україні разом зі своєю сім’єю, яку завчасно вивезли з Росії.

Захоплений гелікоптер Мі-8АМТШ (RF-04428) “62 червоний” входив до складу 2-ї вертолітної ескадрильї 337-го окремого вертолітного полку (в/ч 12739), що базується в аеропорту Толмачево.

Росіяни висували декілька версій події, до прикладу пропагандист Ілля Туманов (Fighterbomber) висунув свою теорію.

За його версією, екіпаж військово-транспортного гелікоптера “втратив орієнтування” і перетнув російсько-український кордон.Серед ймовірних причин Туманов називає відмову системи навігації або “радіогру” з боку ЗСУ.

Туманов стверджує, що екіпаж візуально виявив аеродром і пішов на посадку. Після приземлення по гелікоптеру нібито відкрили вогонь, яким вбило двох членів екіпажу і поранило командира.

Крім того пропагандист заявляв, що він буцімто знаходився на контакті з сім’ями екіпажу, в тому числі й командира борту.

"Змогли знайти правильний підхід до людини, змогли створити умови, щоб вивезти непомітно всю родину, і зрештою створити такі умови, щоб він зміг перегнати це повітряне судно з екіпажем, який не знав, що відбувається. Коли вони зрозуміли, де вони сіли, вони спробували втекти. На жаль, вони були знищені, хотілося б (узяти їх) живими, але маємо, що маємо", – прокоментував операцію Кирило Буданов.

Нагадаємо, що навесні 2022 року Верховна Рада України встановила офіційний рівень винагород за добровільно передану російську техніку Збройним Силам України.

Згідно з чинним законом за бойовий гелікоптер екіпаж може отримати 500 000 доларів США.

Джерело Мілітарний