16.02.24 

ImageРозслідування авіакатастрофи, в якій загинули три пілоти Повітряних сил ЗСУ, ще триває, версія можливої диверсії доказами не підтверджується.

Про це з посиланням на відповідь ДБР на інформаційний запит повідомила "Українська правда"

У ДБР повідомили, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом катастрофи двох військових літаків Л-39, що сталась 25 серпня 2023 року в Житомирській області та призвела до загибелі трьох льотчиків і руйнування самих літаків, ще триває.

Вкаазано, що для з'ясування обставин та причин авіакатастрофи було призначено 12 судових експертиз, серед яких комплексна комісійна судова інженерно-транспортна та військова, комп'ютерно-технічні по інформації, що міститься на вилучених бортових самописцях із вказаних літаків, товарознавчі, судово-медичні та інші.

У Бюро кажуть, що зазначені експертні дослідження наразі знаходяться на завершальній стадії.

Слідчим та експертним шляхами попередньо з'ясовано, що обидва літаки до моменту зіткнення у повітрі знаходилися у технічно справному стані. Факт можливого здійснення диверсії, що призвела до авіакатастрофи, наразі спростовано зібраними у ході досудового розслідування доказами.

Image 

З тексту відповіді ДБР: "Висновки про остаточні причини цієї катастрофи та можливий причинний зв'язок із її настанням у результаті дій чи бездіяльності конкретних посадових осіб групи керівництва польотами чи самих пілотів орган досудового розслідування  зможе зробити лише після отримання та аналізу усіх висновків вищезгаданих судових експертиз та оцінки інших зібраних доказів".

26 серпня стало відомо, що пілот з позивним "Джус" та ще двоє льотчиків загинули унаслідок зіткнення двох українських тренувально-бойових літаків увечері 25 серпня на Житомирщині. Бригада тактичної авіації Василькова повідомила, що внаслідок авіатрощі 25 серпня у Житомирській області, окрім Андрія Пільщикова (Джуса), загинули ще В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін.

Джерело УП   Автор: Валентина Романенко