14.10.22 

ImageСБУ перевіряє, чи допомогали співробітники ДП "Антонов" росії в знищенні літака Ан-225 

Працівники Служби безпеки України в рамках кримінального провадження перевіряють службовців ДП "Антонов" щодо імовірної співпраці з росією, що могло призвести до знищення найбільшого у світі літака Ан-225 "Мрія" на початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора у відповідь на запит Укрінформу.

"Прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Офісу Генерального прокурора здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом можливого надання посадовими особами "ДП "Антонов" допомоги іноземній державі – рф – або її представникам в проведенні підривної діяльності проти України, що призвело до знищення повітряного судна Ан-225 "Мрія" та інших під час військової агресії збройних сил російської федерації", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що справу розслідують у Головному слідчому управлінні СБУ. Слідчі дії тривають, у справі проведено низку експертиз.

Крім того, в ОГП поінформували, що працівники Головного слідчого управління Нацполіції також розслідують справу за фактом неналежного виконання посадовцями ДП "Антонов" своїх службових обов’язків. Зокрема, не здійснено евакуацію літака Ан-225 "Мрія", що призвело до його знищення під час військової агресії збройних сил російської федерації.

Наприкінці лютого унаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель був знищений  Ан-225 "Мрія".

Командир Ан-225 "Мрія" Дмитро Антонов в інтерв’ю "Главкому" розповів, що літак "Мрія" можна було врятувати. Зокрема, ДП "Антонов" на момент вторгнення рф мало резервний аеродром, орендований на 5 років у німецькому Лейпцигу. Екіпаж лайнера був готовий вилетіти з Гостомеля до ФРН вранці 24 лютого та навіть заводив двигуни, але команди на зліт так і не отримав.

Наприкінці березня ДК "Укроборонпром" відсторонив від роботи директора ДП "Антонов" Сергія Бичкова.

Очільник концерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв 4 квітня 2022 року підписав наказ №141, за яким Бичков був остаточно звільнений з посади генерального директора ДП "Антонов".

Джерело ukrinform