24.03.23 

ImageСБУ викрила агентурну мережу спецслужб РФ, до якої входив інженер-конструктор заводу "Мотор Січ"

За процесуального керівництва прокурорів Київської обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру інженеру-конструктору заводу "Мотор Січ" та 17-річному мешканцю Київщини за фактами державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Про це повідомили Офіс Генпрокурора та СБУ.

За даними слідства, підозрювані здійснювали фото та відеозйомку військових об’єктів Сил оборони України, державних органів та органів місцевого самоврядування, а також об’єктів критичної інфраструктури на території Київської області і міста Запоріжжя.

Зібрані дані через месенджер підозрювані надсилали представнику спецслужб РФ, який за виконану "роботу" перераховував їм грошові кошти на банківські картки.

Співробітники СБУ затримали зрадника під час виконання ним розвідувального завдання – фотографував будівлі військового шпиталю та прокуратури з прив’язкою до місцевості. 

Ще одного російського агента затримали у передмісті Києва, коли він намагався здійснити фотофіксацію однієї з будівель Держслужби з надзвичайних ситуацій. 

Розвідінформація потрібна була окупантам для проведення ракетних ударів по українських об’єктах та підготовки диверсій на території регіонів. 

У ході обшуку у затриманих виявлено мобільні телефони із доказами виконання ворожих завдань та листування з агресором.

За клопотанням прокурорів підозрюваним обрано безальтернативні запобіжні заходи – тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, оперативний супровід - ГВ КІБ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.