29.03.23 

ImageКомандира 17-ї бази авіаційно-технічного забезпечення (А1480), що розташована у  місті Кропивницький, підозрюють у розтраті коштів при закупівлі автоматів перекосу для вертольотів Мі-8.

Про це повідомляє 368.media з посиланням на матеріали кримінального провадження ДБР.

Разом з командиром підозру отримав і його заступник — в.о. голови тендерного комітету. Мова йде про закупівлю пристроїв, яку провели у 2020 році. Військова база повинна була придбати два комплекти автоматів перекосу 2018-2020 років випуску очікуваною вартістю 5,77 млн гривень.

Автомат перекосу — механізм для керування несним гвинтом гелікоптерів. Автомат перекосу робить можливим керування вертикальним переміщенням гелікоптера, а також його нахилом за креном і тангажем; для цього автомат періодично змінює кут установки кожної лопаті несного гвинта.

Податковий борг

У документації заступник командира авіабази в оголошенні зазначив умову щодо перевірки автентичності, тобто її організації та проведенні за кошти підприємства (постачальника), вхідного контролю за участі спільної комісії (до шести осіб) на фондах підприємств, які допущені до виконання таких робіт (АТ "Мотор Січ" або ДП "Авіакон") після чого здійснити поставку до військової частини.

В закупівлі за переговорню процедурою прийняли участь запорізьке ТОВ "Київ-Авіаторг" (зараз "Форлан груп") та ТОВ "Оптімус Прайм ЛТД"». За даними слідства, перша компанія перемогла всупереч вимогам законодавства. Менеджмент надав підроблену довідку податкової  Запорізькій області, що у фірми нібито немає податкового боргу. Водночас він складав 407 тис. гривень.

При цьому заступник командира авіабази знав про цей факт. Фірма брала участь у іншому тендері щодо закупівлі авіаційних шин, де її виключили саме через цей борг. Однак "Київ-Авіаторг" здобуло перемогу та запевнило про можливість постачання автоматів перекосу до 30 вересня.

Інше обладнання

Командир військової частини, будучи запевненим заступником про відсутність підстав для відхилення цінової пропозиції, невірно трактуючи інтереси служби, особисто підписав договір на поставу "Автомату перекосу 8-1960-000". Проте невдовзі підрядник заявив, що має можливість поставити "Автомат перекосу 8-1950-000" № Л21708116 та №Л21708121 (2017 року).

Командир авіабази знав, що автомати перекосу вертольотів Мі-8, Мі-8МТ (8-1960-000 та 8-1950-000) взаємозамінні, проте відрізняються за призначеним ресурсом (4000 проти 3000 годин), ресурсом до першого ремонту (9 проти 8 років), міжремонтного ресурсу (9 проти 8 років), що впливають на зменшення трудомісткості обслуговування.  Однак офіцер безпідставно погодився прийняти обладнання.

При передачі автомату перекосу постачальник надав підроблений акт вхідного контролю, підписаний від імені заступника директора по якості АТ "Мотор Січ" та директором ТОВ "Київ-Авіаторг" Михайлом Щербанем з іншої, у якому зазначено недостовірні відомості про те, що даний автомат перекосу нібито серійно виготовлений у 2018 році Санкт-Петербурзьким ВАТ "Красний октябрь".  Виявилось, що запчастина до авіаційної техніки за такими реквізитами на підприємстві у 2018 році не виготовлялась, а фактичною датою його виготовлення є cерпень 2017 року.

Викриття

Командир авіабази та його заступник, розуміючи, що їх злочинна діяльність може бути викрита правохоронцями, вирішили узаконити злочинні дії шляхом укладання додаткової угоди до договору. Однак зменшення ціни закупівлі при цьому не відбулося.

Надалі вже в жовтні 2020 року офіцер, зловживаючи службовим становищем, особисто безпідставно підписав додаткову угоду із директором ТОВ "Київ-Авіаторг".

Тобто, внісши до договору зміни щодо предмету закупівлі на більш застарілий зразок, ніж планувалося первинно, ціна одиниці товару та, відповідно, загальна сума предмету закупівлі залишилися незмінними, а відтак значно завищеними. Після цього постачальник перевіз до частини автомат перекосу. Надалі 5,75 млн гривень перевели на рахунок фірми "Київ-Авіаторг". Це призвело до розтрати 792 тис. гривень.

Зараз командира авіабази та заступника відправили під домашній арешт.

Джерело 368.media