05.09.23 

Image4 вересня, у Київському районному суді Полтави мало б відбутися підготовче засідання у справі щодо авіакатастрофи Ан-26, яка сталася на Харківщині у 2020 році. 

Однак його вже вчетверте перенесли. Про це повідомило Суспільне .

На початку повномасштабного вторгнення РФ матеріали кримінального провадження з харківського суду передали до полтавського, аби забезпечити їх схоронність.

Під час розгляду по суті мають дослідити, зокрема, 73 томи із матеріалами справи. Прокурор каже, що крім цих письмових доказів є багато людей, яких потрібно опитати як свідків, потерпілих і обвинувачених. А ще є етап дослідження речових доказів.

Основна причина перенесення підготовчого засідання — це почергова неявка представників у справі.

Захисниця обвинуваченого Сергія Дроздова подала клопотання до суду щодо перенесення засідання 4 вересня, адже вона перебуває на лікарняному. Сам Дроздов теж не бажав проводити засідання без участі адвокатки.

Водночас прокурор Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони східного регіону Павло Юхимович сказав, що існує можливість продовжити підготовче засідання.

Як він пояснив, є клопотання інших обвинувачених, які можна розглянути без участі захисниці Дроздова. Цю позицію підтримали потерпілі та їхній адвокат. Решта учасників заявила, що це має бути на розсуд суду.

"Суд ухвалив, що ми не можемо продовжувати підготовче судове засідання, оскільки це буде порушення права на захист, оскільки сам обвинувачений заперечує продовжувати засідання", ? сказала суддя Київського райсуду Полтави Ольга Логвінова.

Наступне засідання має відбутися 11 жовтня.

Авіакатастрофа з літаком Ан-26Ш сталася 25 вересня 2020 року. Трагедія забрала життя 26 курсантів та офіцерів. Вижила лише одна людина. Понад 50 осіб беруть участь у судовому процесі. Сторона потерпілих неодноразово заявляла, що справу затягують.

Обвинувачений раніше просив перенести розгляд справи до Вінниці, але йому відмовили у Верховному суді. Як обґрунтування своєї позиції адвокат обвинуваченого заявив, що причиною авіакатастрофи стала недбалість, що сталася у Вінниці під час несення військової служби. Сторона звинувачення та представники захисту потерпілих виступили проти.