09.01.24 

ImageМіністри закордонних справ Канади, Швеції, України та Великої Британії спільно ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІСАО) проти Ірану за використання зброї проти цивільного літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи координації допомоги жертвам рейсу PS752.

У ній міністри Канади, Швеції, України та Сполученого Королівства заявили, що спільно ініціювали розгляд спору в ІКАО проти Ісламської Республіки Іран за використання зброї проти цивільного повітряного судна в польоті в порушення міжнародно-правових зобов’язань Ірану відповідно до статті 3bis Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (відомої як Чиказька конвенція).

"Протягом чотирьох років Іран відмовляється взяти на себе повну міжнародно-правову відповідальність за збиття рейсу PS752, незважаючи на наші численні спроби вступити в переговори з цього питання. Таким чином, ми передали спір на розгляд Ради ІКАО для прийняття рішення відповідно до статті 84 Чиказької конвенції", – зазначили глави МЗС.

Міністри переконані, що початок цього провадження сьогодні відображає їхнє зобов’язання перед родинами жертв, які заслуговують на відновлення справедливості, а також свідчить про довіру до Ради IКAO та міжнародного співтовариства в цілому як до вартового безпеки цивільної авіації, зокрема під час врегулювання спорів у разі їх виникнення.

"Надзвичайно важливо, щоб порушники норм міжнародного права несли відповідальність. Ми сподіваємося, що ці дії, разом із нашим прагненням відновити справедливість в рамках Міжнародного Суду ООН, призведуть до реальних змін і допоможуть запобігти подібним трагічним подіям у майбутньому. Справедливість восторжествує", – підкреслено насамкінець у заяві.

Як повідомлялось, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року присвоїв звання Героїв України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" членам екіпажу рейсу PS752.

Джерело ukrinform