24.03.23 

ImageЕкс-керівника Харківського державного авіаційного виробничого підприємства повідомили про підозру у привласненні 472 тис. євро.

НАБУ і САП за сприяння Управління СБУ у Харківській області повідомили про підозру у привласненні 472 тис. євро (понад 6 млн грн за курсом НБУ) одному з колишніх керівників Харківського державного авіаційного виробничого підприємства  (входить до складу державного концерну "Укроборонпром"). Оскільки місцезнаходження особи не встановлено, про підозру йому повідомили в порядку ст.135, ст.278 КПК України.

Слідство встановило, що у вересні 2014 року колишній посадовець вступив у змову зі своїм знайомим та з метою заволодіння коштами держпідприємства підписав контракт з підконтрольною його спільнику іноземною компанією на постачання ДП двох авіаційних систем та забезпечив переведення держпідприємством 472 тис. дол. США передоплати. Ці кошти спільники згодом привласнили, а для приховування своїх злочинних дій підписали додаткову угоду до контракту про неможливість постачання систем у раніше обумовлені строки.

Це вже другий епізод злочинної діяльності вищевказаного керівника, викритий НАБУ. У 2021 році йому повідомили про підозру в розтраті 1,92  млн дол. США та 553 тис. євро.

Також наявна інформація, що підозрюваний добровільно зайняв посаду "заступника голови з питань інфраструктури" так званої окупаційної адміністрації Запорізької області.