20.02.23 

ImageПравління Ризького аеропорту схвалило оперативний план аеропорту щодо досягнення нульових викидів CO2 до 2050 року, так звану дорожню карту Net Zero 2050.

"Аеропорт Риги готовий сприяти досягненню глобальних кліматичних цілей і заздалегідь розглянути необхідну трансформацію бізнесу. Дорожня карта Net Zero є важливим доповненням до нашої стратегії сталого розвитку: ми продовжуємо цілеспрямовану роботу зі зменшення шкідливих викидів від роботи аеропорту, включно з можливістю пройти сертифікацію на вищий рівень програми вуглецевої акредитації аеропорту (ACA) за кілька років", – говорить Лайла Одіня, голова правління компанії.

Досягнення нульових викидів CO2 в аеропортах передбачає два основні елементи: по-перше, скорочення власних викидів аеропорту від споживання електроенергії, тепла та палива до нуля, наскільки це можливо, і, по-друге, нейтралізацію викидів, які неможливо зменшити за допомогою поглинання CO2.

Основними джерелами викидів в аеропорту, на які компанія може безпосередньо впливати, є споживання електроенергії, палива, тепла, а також антиобледеніння поверхні. Таким чином, аеропорт планує досягти найбільшого скорочення викидів CO2 шляхом переходу на альтернативні джерела енергії, включаючи розвиток парку сонячних панелей, перехід на транспорт на альтернативному паливі, виробництво тепла з відновлюваних джерел енергії, модернізацію електромережі, заміну перону та освітлення злітно-посадкової смуги за допомогою ефективного світлодіодного освітлення та підвищення енергоефективності існуючих будівель.