06.06.23 

Image2022 рік став роком стабілізації для Ризького аеропорту. 

Річний звіт за 2022 рік показує, що, незважаючи на те, що авіаційна галузь значно постраждала після глобальної пандемії та війни під проводом Росії в Україні минулого року та її наслідків, 2022 рік став роком стабілізації для Ризького аеропорту. Рік завершився з оборотом 58 млн євро, 5,4 млн пасажирів, 55 тис. рейсів і прибутком 286 тис. євро.

Чистий оборот аеропорту у 2022 році сягнув майже 58 мільйонів євро, що в порівнянні з 2021 роком є зростанням на 82% і перевищує бюджет на 11%. Зростанню в основному сприяли доходи від авіаційних послуг у розмірі трохи менше 36 млн євро (або +91% порівняно з 2021 роком), зокрема завдяки значному збільшенню кількості пасажирів після послаблення пандемічних обмежень у першому півріччі рік.

Подібним чином у сегменті неавіаційних послуг порівняно з 2021 роком спостерігалося значне зростання доходу на 70% і минулого року досяг 22 мільйонів євро. Ця частина надходжень також виконана краще, ніж було заплановано в бюджеті (+21 %).

"2022 рік ми розглядаємо як рік стабілізації. Ми не тільки завершили його з позитивним результатом, але й змогли перейти від фази планування та розробки проектів до реалізації стратегічних документів і розпочати роботу над кількома проектами, які важливі для майбутнього аеропорту. Завдяки великій кількості напрямків, багато з яких ми пропонуємо єдині в країнах Балтії, Ризький аеропорт є і залишатиметься привабливим для мандрівників у нашому регіоні", - каже Лайла Одіня, голова правління правління Ризького аеропорту.

Минулого року аеропорт працював над основними планами розвитку, включеними до середньострокової стратегії – проектом розширення терміналу та концепцією RIX Airport City, і зробив серйозний крок до сталого розвитку, затвердивши стратегію сталого розвитку компанії та дорожню карту для досягнення цілей "Net Zero 2050", а також брав участь у кількох міжнародних дослідницьких та інноваційних проектах, включаючи проект Європейського Союзу «Horizon» щодо використання водневої технології в авіації для досягнення мети стати кліматично нейтральним аеропортом у майбутньому.

Загальна сума інвестицій в Аеропорт у 2022 році досягла 14,7 млн євро, модернізуючи інфраструктуру обслуговування пасажирів і літаків і систему електропостачання, оновивши автомобільний транспорт, техніку та обладнання платформ, а також покращивши безпеку, надзвичайні ситуації та ІТ-інфраструктуру.

Минулого року Ризький аеропорт сплатив до державного бюджету 15,62 млн євро податків.