28.03.23 

ImageРизький аеропорт бере участь у міжнародному дослідженні впливу інноваційних авіаційних технологій з низьким рівнем викидів на навколишнє середовище поблизу аеропортів

Ризький аеропорт уклав угоду про співпрацю в міжнародному дослідженні використання авіаційних технологій з низьким рівнем викидів і можливостей зменшення забруднення повітря та шуму поблизу аеропорту за допомогою інноваційних технологій.

Проект Integration and Digital Demonstration of Low Emission Aircraft Technologies and Airport Operations (INDIGO) реалізовуватиметься десятьма співробітницькими організаціями в п’яти країнах, включаючи Мадридський університет Карлоса III в Іспанії, університети Стратклайда та Брістоля у Великій Британії, Бохумський університет. Технічний університет у Німеччині, Німецький центр аерокосмічних досліджень, Італійський центр аерокосмічних досліджень та Ризький аеропорт.

"Справжній прогрес у напрямку стійкості авіації можливий лише в процесі передачі знань і співпраці між академічною наукою, творцями інновацій і практиками, які щодня керують процесами в аеропортах. Ми раді, що саме Ризький аеропорт став еталонним аеропортом в дослідження, яке проводять міжнародні партнери з високим рейтингом і головною метою якого є стійка авіаційна галузь"», – говорить Лайла Одіня, голова правління Ризького аеропорту.

Для цілей проекту Ризький аеропорт збиратиме вимірювання авіаційного шуму та дані атмосферної моделі, братиме участь у розробці показників оцінки якості повітря та шуму, визначенні джерел даних в інших аеропортах та розробці сценарію роботи аеропорту та оцінки впливу.

Метою проекту INDIGO є визначення потенційних переваг, які можна отримати від використання нового типу літака середнього розміру з гібридною електричною тягою, здатного літати надтихо та з мінімальними викидами поблизу аеропортів, але використовуючи звичайні або екологічне авіаційне паливо – на великих висотах – для покращення якості повітря та зниження рівня шуму поблизу аеропортів. Проект фінансується програмою Євросоюзу Horizon.