28.07.23 

ImageПонад 160 ударів завдали російські війська по Харківському аерокосмічному університету "ХАІ" від початку повномасштабної війни.

З 2022 року у виші відремонтували навчальні корпуси та їдальню, відновили асфальт у місцях, де були вирви.

Завідувач лабораторії вебкомунікацій Олександр Кушнаренко показує головну алею університету: на цих зразках авіаційної техніки раніше літали.

"Все, що літало у повітря, у космос — це робили або наші випускники, або розроблялось тут. Літакобудівний факультет — найстаріший факультет "ХАІ". Його закінчила дуже велика кількість видатних людей, наприклад, Петро Васильович Балабуєв — творець "Мрії" і "Руслана", — розповідає Олександр.

За словами Кушнаренка, між навчальними корпусами є підземний перехід, де на початку повномасштабного вторгнення люди ховалися від обстрілів.

"Сюди влучила ракета. На щастя, нікого не було, у цей час люди вийшли за гуманітаркою". Тут прихистили сотню місцевих жителів, тому що було бомбосховище. Було декілька влучань по ньому".

Університет розташований на півночі міста, до кордону з Росією — менш як 30 кілометрів. Загалом війська РФ завдали понад 160 ударів по території вишу. Олександр разом з колегами залишився у Харкові та фільмував наслідки злочинів росіян.

"Завдяки нашим операторам, як були тут, один із них — на фронті. Поряд з вишем, на перехресті, 27 лютого 2022 року був бій з російською диверсійною групою, все відбувалося на наших очах. Університету — 93 роки, у нас дуже багато росіян навчалося. Випускники й зараз збираються: їдуть не до нас, а в Росії збираються, там п’ють за "ХАІ" і роблять ракети, які летять по Харкову. Ваші знання летять по вашій альма-матер, де ви кохали, зустрічалися, клялися", — каже Олександр Кушнаренко.

Зараз у виші готуються до нового навчального року. Вже відбудували стіни пошкоджених навчальних корпусів, відремонтували дахи та приміщення, замінили вікна.

Відновили й пошкоджену лабораторію з макетами літальних апаратів. На стіні — зображення літака Ан-225 "Мрія", розповідає заступник декана факультету літакобудування Володимир Болдовський. Попри повномасштабну війну тут готові надалі навчати людей, які зможуть будувати такі повітряні судна.

"На факультеті літакобудування є базові спеціальності, де студентів навчають, як проєктувати, виготовляти, випробовувати й обслуговувати авіаційну техніку. Створити другу "Мрію" і відновити повністю літак, який презентував Україну всьому світу. Ми в це віримо і впевнені, що "Мрію" відновлять. Сама лабораторія була дуже зруйнована: пошкоджені й стеля, й стіни, й макети. Але завдяки працівникам вдалося все основне відновити, ми готові до роботи".

За словами Болдовського, відбудову навчальних корпусів повністю завершили. Попереду — ремонти інших будівель на території.

 

Джерело suspilne